Link pagina copiat!
Cum sa faci fata unui prieten pesimist
1 mai 2016
Cum te apropii de o persoana timida
3 mai 2016

Termenul de soft skills este destul de des intalnit si are in vedere acele abilitati de care avem nevoie in orice moment, fie ca este vorba de un proiect de facut la scoala, tabara de vara, primul job sau orice alta situatie care implica mai multi oameni. Iata care sunt cele mai importante abilitati care te ajuta sa faci fata cu brio experientelor tale de grup.

Abilitati de comunicare – nu trebuie sa fii regele sau regina eseurilor sau oratorul nr 1, insa cei din jur vor aprecia daca inveti sa exprimi clar ce vrei sa spui, sa calmezi niste spirite incinse la momentul potrivit sau sa sustii o prezentare prin care sa convingi pe cineva. Sa presupunem ca esti cu prietenii intr-o tabara organizata de scoala. Cu siguranta veti fi cu totii fericiti daca unul din voi se descurca sa convinga unul din profesori sa va lase sa stati seara pana mai tarziu la povesti si jocuri distractive, in loc sa dati stingerea de la ora 22:00 cum era stabilit programul.

Abilitati de lucru in echipa – este imposibil sa facem totul singuri. Un proiect de echipa la scoala, organizarea unei petreceri, un meci de baschet sau ingrijirea unui animal de companie sunt momente cand avem nevoie de ajutorul celorlalti. Sa stii sa lucrezi cu cei din jur astfel incat sa atingeti un obiectiv comun este esential. Cateodata vei fi lider, alteori vei urma indicatiile celor care se pricep mai bine. Important este sa reusesti sa te adaptezi unui grup pentru a va bucura impreuna de succes.

Adaptabilitate – daca vrei sa te dezvolti e important sa inveti sa accepti opiniile celorlalti si sa te adaptezi in functie de context. In orice mediu e important sa dovedesti ca stii sa adopti anumite atitudini si comportamente in functie de schimbari. De exemplu, daca te muti intr-un alt oras, e important sa iti faci noi prieteni si sa te adaptezi mediului de acolo, fara sa incerci sa respingi schimbarea.

Gestionarea conflictelor – diferentele de opinii pot duce la conflicte; de aceea e important sa actionezi la timp, sa stii sa negociezi si sa convingi pentru rezolvarea unui conflict, apoi sa treci peste acest moment. Incearca sa gasesti variantele prin care toata lumea sa aiba de castigat si sa explici o decizie luata. Daca tu si fratele tau vreti sa va uitati la TV in acelasi timp, pe canale diferite, negociati un program alternativ astfel incat si tu si el sa beneficiati de programele voastre preferate.

Cum dobandesti aceste abilitati?

Nu evita situatiile sociale – petrecerile sau iesirile cu mai multi oameni te ajuta sa comunici mai mult si sa inveti cum sa reactionezi in diverse situatii.

Implica-te in actiuni de voluntariat – e un prim pas pentru a experimenta mai multe tipuri de personalitati, cu varste diferite si in acelasi timp te ajuta sa intelegi cum functioneaza o organizatie.

Identifica modele de urmat – cu siguranta ai in jurul tau oameni pe care ii admiri pentru diverse abilitati. Identifica-i pe aceia care se descurca cel mai bine si incearca sa le urmezi exemplul cand ai ocazia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*