Link pagina copiat!
Cum mă influențează ceea ce gândesc
18 noiembrie 2017
5 metode ca să scapi de procrastinare
20 noiembrie 2017

Cunoști pe cineva care mănâncă mai mult atunci când este stresat sau ți se întâmplă chiar ție? Ei bine, acest comportament este destul de răspândit în situații de stres. Fenomenul este cunoscut sub numele de consum emoțional de alimente și se referă la tendința de a mânca ca răspuns la dificultăți, situații stresante, chiar dacă persoana nu simte foame. În general, atunci când intervin emoțiile ne dorim să consumăm alimente cu multe calorii și carbohidrați, precum înghețată, ciocolată, cips, cartofi prăjiți etc. Aproximativ 40% dintre oamenii care trec prin situații stresante au tendința de a mânca astfel de alimente.

Printre semnele consumului emoțional de alimente se numără:

  • Senzația de foame intensă și apărută spontan.
  • Dorința de a mânca junk-food, mai degrabă decât mâncăruri sănătoase.
  • Nevoia de a mânca este precedată de o emoție inconfortabilă (plictiseală, tristețe, vinovăție, furie etc).
  • Senzația de lipsă de control în timpul consumului, urmată de emoția de vinovăție pentru acest comportament.

Cum scăpăm de aceste simptome?

În general este recomandat să apelăm la un specialist care ne va ajuta să dezvoltăm obiceiuri alimentare sănătoase, să prevenim stresul, problemele emoționale etc.

Cum prevenim consumul emoțional de alimente?

Prevenția acestuia include strategii de reducere a stresului, utilizarea mâncării ca hrană, nu ca modalitate de a rezolva probleme, exerciții fizice, meditație, tehnici de relaxare, evitarea cafelei, a alcoolului și a drogurilor.

 

Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca19

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*