Cunoști pe cineva care mănâncă mai mult atunci când este stresat sau ți se întâmplă chiar ție? Ei bine, acest comportament este destul de răspândit în situații de stres. Fenomenul este cunoscut sub numele de consum emoțional de alimente și se referă la tendința de a mânca ca răspuns la dificultăți, situații stresante, chiar dacă persoana nu simte foame. În general, atunci când intervin emoțiile ne dorim să consumăm alimente cu multe calorii și carbohidrați, precum înghețată, ciocolată, cips, cartofi prăjiți etc. Aproximativ 40% dintre oamenii care trec prin situații stresante au tendința de a mânca astfel de alimente.
Printre semnele consumului emoțional de alimente se numără:
Cum scăpăm de aceste simptome?
În general este recomandat să apelăm la un specialist care ne va ajuta să dezvoltăm obiceiuri alimentare sănătoase, să prevenim stresul, problemele emoționale etc.
Cum prevenim consumul emoțional de alimente?
Prevenția acestuia include strategii de reducere a stresului, utilizarea mâncării ca hrană, nu ca modalitate de a rezolva probleme, exerciții fizice, meditație, tehnici de relaxare, evitarea cafelei, a alcoolului și a drogurilor.
Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca19