Link pagina copiat!
Informatii despre cariera
14 noiembrie 2014
Cum sa practici mai mult sentimentul recunostintei
2 ianuarie 2015
live-concert-455762_640

Timpul liber poate fi o capcana daca nu inveti sa-l folosesti in avantajul tau.

Orice adolescent aflat în preajma celor de-o seamă cu el se va purta cu totul diferit faţă de situaţia când este singur sau cu părinţii lui.
Tu ştii că acţiunile în grup încurajează diferite comportamente, de multe ori riscante, prin care mulţi  cred că se integrează şi se afirmă mai bine unii faţă de alţii.
În timpul tău liber şi nu numai, te poţi expune la multe pericole ascunse, în activităţi din cele mai obișnuite: ieşitul cu prietenii, statul pe net, mersul la o petrecere şi altele.
Următoarele informaţii te pot ajuta să previi unele pericole sau să le recunoşti.

Net-ul, Facebook şi alte reţele de socializare

smartphone-facebook

Ai grija ce postezi online, nu toti utilizatorii de internet sunt bine intentionati.

Rețelele de socializare sunt o sursă de comunicare şi de informare dar e important să te protejezi atunci când le foloseşti.
Din dorinţa de a avea mulţi prieteni, poţi spune mai multe despre tine, iar aceste informaţii pot fi folosite extrem de uşor de persoane care vor să facă rău (de exemplu hoţi, agresori sexuali) care află câţi ani ai, unde înveţi, unde stai, pe unde îţi petreci timpul liber. Tocmai pentru că ştiu că pe astfel de reţele găsesc mulţi adolescenţi, ei petrec timp căutând poze şi alegându-şi viitoarele victime.

Tot pe net poți deveni o victimă a ”cyberbullying-ului”. Acesta se referă la sms-urile, apelurile, mailurile, postările, conversaţiile pe chat şi forumuri în care cineva este jignit, umilit sau acuzat pe nedrept în mod repetat. Tot aici intră şi răspândirea de zvonuri sau acuzaţii nefondate despre o anumita persoană.

Ce poți face pentru a te proteja:

  • nu da informatii despre tine. Prietenii tăi cunosc deja lucruri legate de tine, nu e nevoie să le postezi pe net;
  • restricţionează-ţi contul, astfel incat informatiile pe care le postezi să fie vazute doar de cunoscuţii tăi;
  • postează fotografii decente, nu te expune prin fotografii care te arată în haine sau poziţii intime. Acestea pot atrage agresori sexuali si poţi ajunge în situaţii la care nici nu te-ai gândit. De exemplu, dacă eşti fată, să fii șantajată pentru niste poze postate sau cerute de către un bărbat care s-a împrietenit cu tine. Poţi, de asemenea, să fii agresată sexual de către acesta. Se mai poate întâmpla ca aceste poze să fie folosite de alţii în alte conturi sau să ajungă chiar la profesori sau alte persoane;
  • poartă-te frumos cu alţii pe net. Nu ameninţa și nu jigni pe nimeni;
  • nu răspunde la mesaje supărătoare sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite. Blochează imediat persoana care le trimite;
  • oricând simţi că ceva este în neregulă, spune-le părinţilor sau unei persoane adulte în care ai încredere.
bar-463476_640

Alcoolul, tigarile si drogurile nu te fac cool, iar prietenii adevarati nu te lasa sa adopti comportamente distructive organismului tau.

Alcoolul şi drogurile
Consumul de alcool şi droguri oferă un sentiment fals de eliberare şi de putere şi nu sunt nicidecum egale cu distracţia.
Alcoolul are un efect dezinhibant care întăreşte impresia că ai mai multă încredere în tine, că eşti mai sociabil, haios sau atrăgător sau atrăgătoare pentru ceilalţi.

Dincolo de efectele pe care alcoolul si drogurile le au asupra sănătăţii tale, consumul lor te poate pune în situaţii de mare risc. Poţi deveni mai certăreţ, violent, te poţi bate cu alţii şi asta poate avea urmări grave; ca fată poţi ajunge fie să accepţi mai uşor să faci sex cu un băiat sau şi mai grav, sa fii violată.

Chiar dacă alţii consumă, nu trebuie să faci la fel. Poţi să eviţi asta cu răspunsuri de genul ”nu mulţumesc, chiar nu-mi place” sau ”am încercat şi nu mi-a plăcut”.
Dă aceste răspunsuri într-un mod ferm şi prietenesc şi repetă-le ori de câte ori este nevoie. Dacă celelalte persoane nu acceptă refuzul, e mai bine să ieşi din grupul respectiv.

street boys

Glumele rautacioase repetate iti pot demonstra ca prietenii tai nu-ti sunt chiar prieteni…

Violenţa verbală şi fizică

Cele mai multe bătăi pornesc de la lucruri care sunt, aparent, mici. Dar la această vârstă totul este important şi fiecare încearcă să vadă şi să arate celorlalţi cât de “tare” e.
E perfect firesc să vrei să îţi cunoşti calităţile fizice, de rezistenţă, dar le poţi cunoaşte şi valorifica la orele de sport.

În timpul liber, dacă nu îţi faci un program şi stai cu gaşca pe stradă, sunt mai mari şansele să intraţi în conflict cu alte găşti. Desigur violenţa poate avea loc şi în cadrul aceluiaşi grup.

Jignirea, poreclirea, batjocorirea altora sunt tot forme de violenţă, deși aparent sunt numai „glume inofensive”. Dacă cei cu care stai se comportă aşa, gândeşte-te bine dacă vrei să îi ai ca prieteni. Dacă tu eşti ţinta unor astfel de violenţe, anunţă o persoană de încredere. Nimeni nu trebuie și nu are dreptul să se comporte în acest fel cu tine.

Traficul de fiinţe umane

fear-299679_640

De cele mai multe ori, victimele traficului de persoane sunt recrutate de persoane cunoscute.

Sunt foarte multe cazuri de adolescenţi care ajung să cadă pradă unor oameni care fac bani de pe urma lor.
Traficul de persoane sau de fiinţe umane înseamnă, în linii mari, folosirea unor copii sau adulţi de către alţii cu scopul de a câştiga bani de pe urma lor.

În aceste situaţii, adolescenţii sunt mutaţi, vânduţi, închişi în apartamente, supravegheaţi de către alţii, bătuţi şi obligaţi să facă bani pentru ei, prin cerşetorie, prostituţie, muncă nelegală (în construcţii de exemplu, „la negru”).
În România, cei mai mulţi adolescenţi ajung sa fie victime prin promisiuni făcute de către cunoscuţi din grup sau de alţi amici ai prietenilor din grup. Nu este o glumă, deşi poate părea scenariu de film.

Pentru ei e foarte uşor să afle situaţia unui adolescent şi apoi să-l convingă să câștige bani cu o ofertă falsă. De aici începe o poveste cu final trist: adolescenţii sunt ameninţaţi, trimişi cu forţa să se prostitueze, li se cere un anumit număr de clienţi, nu primesc nicidecum banii promişi.
La fel de des sunt întâlnite cazuri în care cel care face traficul este chiar iubitul adolescentei. Adică un tânăr intră într-o relaţie cu o adolescentă, îi face cadouri, o plimbă şi o asigură că o iubeşte, promiţând că va întemeia o familie cu ea. În scurt timp acesta o roagă să se culce cu diverşi pentru a face bani – fie pentru ei, ca sa facă o familie, fie ca să plătească o datorie pe care el o are.

Fiţi atenţi în jur! Oamenii aceştia arată ca voi. Nu sunt persoane pe care le puteţi recunoaşte uşor ca fiind dubioase.
În schimb orice relaţie aţi avea, e bine ca şi alţii să ştie despre asta.

Povestiţi cuiva de încredere despre oamenii pe care îi ştiţi, despre ceea ce vă zic. Astfel de “oferte” nu sunt niciodată ok…Banii nu se câştigă tocmai uşor şi asta ar fi unul dintre primele semne care să vă atenţioneze că ceva nu este OK.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*