Link pagina copiat!
Cum scap de depresia din vacanta?
30 iulie 2015
7 Lucruri pe care sa le faci inainte sa inceapa scoala
17 august 2015

Când te confrunţi cu o problemă este perfect normal să ceri ajutorul cuiva. Să cerem ajutor este destul de simplu doar că de cele mai multe ori ajungem să ne creăm obstacole imaginare şi evităm să cerem ajutorul deşi acest lucru ne-ar scăpa de o grămadă de probleme.

Dificultăţi pe care ni le creăm singuri:

1. Crezi ca a cere ajutorul este un semn de slăbiciune

Nimic mai fals. A cere ajutorul poate să însemne şi dorinţă de perfecţionare, de a fi mai bun. Dacă rogi un profesor să îţi explice încă o dată rezolvarea unei probleme, ai toate şansele să-i câştigi simpatia prin faptul că-ţi dovedeşti interesul faţă de materie şi că vrei să înţelegi mai bine.

2. Crezi că vei arăta că nu eşti în control într-o anumită situaţie

Când ceri ajutorul, următoarele tale acţiuni sunt dictate de persoana căreia îi ceri ajutorul. Într-o anumită măsură devii dependent de acea persoană şi îi cedezi o parte din puterea ta de decizie. Nu este întotdeauna un sentiment plăcut, însă nu este atât de groaznic pe cât îl creăm în imaginaţia noastră.

Dacă ceri unui prieten priceput la telefoane să te ajute să setezi o anumită funcţie sau să te ajute cu un sfat referitor la următorul telefon pe care să ţi-l iei, îi dovedeşti că ai încredere în cunoştinţele pe care le are despre telefoane. Poate la rândul tău îl vei putea ajuta cu un sfat legat de un site cu informaţii utile despre un subiect care îl pasionează.

3. Teama de a fi respins

O altă temere pe care o avem este aceea că nu vom primi ajutorul pe care îl cerem. De cele mai multe ori pentru că ne gândim că efortul cerut este prea mare, iar persoana respectivă nu va dori să-şi consume timpul şi energia cu problemele noastre.

Doar că, de cele mai multe ori tindem să supraestimăm problemele pe care le avem de rezolvat. A trece peste piedica imaginară pe care ne-o impunem poate rezulta în rezultate rapide şi eficiente.

4. Teama de a rămâne îndatorat

Ca fiinţe sociale, ne place ca relaţiile noastre să fie echilibrate. Dacă am cerut cuiva un favor, ne simţim obligaţi să răsplătim persoana respectivă. De multe ori ne gândim înainte să cerem ajutorul “Dar oare ce-mi va cere în schimb pentru acest ajutor?”

Ceea ce nu luăm în calcul este că de multe ori, a cere ajutorul poate crea legături de prietenie puternice. Cei mai mulţi dintre prietenii şi cunoştinţele noastre sunt doritoare să ne ajute fără să vrea neapărat ceva în schimb. E suficient sentimentul de bine că ai fost cuiva de ajutor şi ai facut fericită persoana respectivă.

5. Renunţi prea uşor

Când cerem ajutorul cuiva trebuie să avem în vedere şi faptul că cei din jurul nostru sunt la rândul lor ocupaţi cu diverse probleme şi lucuri de făcut. Câteodată va fi nevoie să insişti cu cererea ta. Dacă cineva este cu treabă în momentul când i-ai cerut ajutorul, nu înseamnă neapărat că nu vrea să te ajute. Revino după ceva timp cu cererea ta, iar dacă nu se poate încearcă să găseşti pe altcineva care să te ajute.

Să ceri ajutorul nu este un lucru rău. Este doar o parte din viaţă cu care e bine să ne obişnuim. A cere ajutor la timp poate însemna rezolvarea unei probleme în timp util, obţinerea unei aptitudini noi, construirea şi menţinerea unor relaţii de prietenie.

Cum să ceri ajutorul în cea mai potrivită formă:

1. Cere ceva cât mai specific

Ne este tuturor mai uşor să ne descurcăm cu sarcini concrete, specifice, decât lucruri evazive. Spune lucrurilor pe nume, indiferent de cerinţa ta. Aşa oamenii vor şti exact cum şi în ce măsură te pot ajuta.

Dacă ai un prieten de la care vrei să înveţi să cânţi la chitară, întreabă-l dacă are timp să se ocupe de tine, câte 2-3h în fiecare weekend. O cerere evazivă de tipul “Mi-ar plăcea să mă înveţi să cânt la chitară” nu se va concretiza în nimic, pentru că nu aveţi nişte termeni clar stabiliţi.

2. Cere ajutorul unei persoane anume

Când ceri ajutorul nu adopta formula  “dacă ştii pe cineva care ar putea să…” ci “am nevoie de cineva care să facă asta pentru mine, mă poţi ajuta tu?” Este o formulă mult mai specifică şi clară, iar persoana respectivă va şti ce să-ţi răspundă pentru că înţelege că i te adresezi.

3. Nu aştepta ca altcineva să vadă că ai nevoie de ajutor

Trăim într-o societate activă. Cu toţii suntem ocupaţi cu diverse lucruri şi este posibil să ne scape din când în când ceea ce se întâmplă cu cei de lângă noi. Nu aştepta să vadă cineva că ai nevoie de ajutor, ia iniţiativa şi cere ceea ce ai nevoie din timp.. Nimeni nu ne poate citi gândurile, de ceea, indiferent de situaţie e bine să dăm glas gândurilor noastre şi să vorbim cu ceilalţi.

Să ceri ajutorul nu este un lucru rău. Nimeni nu se poate descurca singur cu totul şi ceea ce putem face este să cerem ajutor. Prietenii şi familia ţin la noi, dar e nevoie să specificăm care sunt lucrurile de care avem nevoie, fără să ne aşteptăm ca ceilalţi să ghicească.

În acelaşi timp, priveşte şi prin ochii celorlalţi. Probabil şi lor le este teamă să ceară ajutor. Oferă-ţi ajutorul ori de câte ori ai ocazia. A cere şi a primi ajutor sunt aptitudini foarte importante care te pot ajuta în orice situaţie.

Vrei să completezi acest articol? Lasă-ne părerea ta în secţiunea de comentarii de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*