Link pagina copiat!
Atelier despre relații la Iași
23 noiembrie 2017
Concurs de caricaturi la Bacau
24 noiembrie 2017
sifilis

Dragi adolescenţi, seria articolelor pe tema infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) încă nu s-a încheiat. Din păcate, sunt foarte multe infecţii pe care le putem contacta prin intermediul relaţiilor sexuale neprotejate, motiv pentru care informarea corectă şi comportamentele responsabile reprezintă cele mai bune modalităţi de a ne proteja împotriva acestora.

În articolul de faţă, ne propunem să vă oferim câteva pastille informative despre sifilis, o altă infecţie care, dacă nu este depistată şi tratată în timp util, poate conduce la complicaţii foarte grave în planul sănătăţii noastre.

 

Ce este?

Sifilisul este o infecţie cu transmitere sexuală, cauzată de bacteria spirochetă Treponema pallidum, subspecia pallidum. Aceasta este o boală care evoluează foarte lent (10-15 ani), trecând prin patru stadii diferite – primar, secundar, latent şi terţiar.

 

Cum se manifestă?

Simptomele sifilisului variază în funcţie de stadiu:

  • primarla maximum 90 zile de la infectare apare o rană unică, nedureroasă, în zona contactului sexual (vagin, anus, gură, penis), care va dispărea după câteva săptămâni.
  • secundarla aprox. 6 săptămâni de la infectare pot apărea erupţii la nivelul corpului, dureri de cap, febră, ulceraţii bucale, iar cele mai comune simptome implică manifestări cutanate ale membranelor mucoase și ale ganglionilor limfatici. Simptomele pot dispărea şi pot trece 5 ani până la apariţia unui nou semn de boală.
  • latent – în acest stadiu simptomele dispar, dar boala continuă.
  • terţiar – fără tratament, o treime din persoanele infectate ajung în acest stadiu, în general după 3/5-15 ani de evoluţie. Microbul rămas în organism lezează grav unele organe ducând la paralizie. Cele mai periculoase localizări sunt la nivelul sistemului nervos şi al aparatului circulator, provocând paralizia generală sau chiar moartea. În acest stadiu boala nu este infecțioasă.

 

Cum se transmite?

Calea principală de transmitere este contactul sexual neprotejat (vaginal, anal şi oral), dar se poate transmite și de la mamă la făt în timpul sarcinii sau al nașterii, rezultând sifilisul congenital. De asemenea, sifilisul se poate transmite şi prin contactul direct cu leziunea deschisă din stadiul primar sau cu alte tipuri de leziuni ce pot apărea în stadiile secundar şi latent.

Sifilisul îi afectează atât pe băieţi, cât şi pe fete.

 

Cum nu se transmite?

Sifilisul nu se transmite prin aer şi nici prin contactul cu scaunele de toaletă, clanţele uşilor, prin apa din piscine, căzi de baie, prin haine sau prin veselă.

 

Diagnostic

Diagnosticul de sifilis este confirmat prin teste de sânge. Acestea sunt necesare mai ales dacă nu sunt prezente leziunile specifice. Dacă leziunile sunt prezente, se examinează, la microscop, o probă pentru a evidenţia bacteriile care produc boala.

 

Tratament

Sifilisul poate fi tratat eficient cu antibiotice, iar tratamentul prompt este necesar pentru a vindeca infectia, dar şi pentru a preveni complicațiile și transmiterea la alte persoane. Dacă boala este tratată precoce, o doză unică de antibiotic este suficientă pentru vindecare, în caz contrar tratamentul este de mai multe săptămâni.

Uneori, complicaţiile apărute în sifilisul terţiar şi în cel congenital pot fi ireversibile, caz în care antibioticele pot doar să oprească evoluţia bolii.

 

Ramona Marian, Psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Iași

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*