Link pagina copiat!
CAMPANIE Ce este furia, o emoție bună sau rea?
19 iulie 2017
Cum să ai cea mai frumoasă vacanță de vară cu bani puțini
20 iulie 2017

Continuăm seria articolelor despre furie cu o serie de informații despre modalitățile de manifestare a furiei și ce putem face pentru a încerca să ne controlăm reacțiile.

Furia este o emoție pe care oricine o experimentează la un moment dat. Însă nu întotdeauna persoana care trăiește furia își înțelege cu adevărat reacțiile furioase.

Este cunoscut faptul că furia este bine s-o exteriorizăm în loc s-o reprimăm, ascunzându-o în interior. Specialiștii confirmă că suprimarea sau ignorarea ei sunt strategii dăunătoare sănătății. Însă eliberarea ei la întâmplare și oricum este la fel de nesănătoasă. Unele persoane o eliberează printr-o explozie de injurii, vorbe și gesturi agresive, însă această formă de manifestare alimentează suplimentar starea negativă.

Alții caută să-și impună respectul prin manifestarea furiei și intimidare. Însă această abordare naște sentimentul de frică în sufletul celuilalt și niciodată nu se va construi o relație bazată pe respect. Oamenii sunt mai dispuși să-și împărtășească punctele de vedere cu o persoană atunci când primesc respect și apreciere.

Dacă îți propui, în orice moment poți renunța la furie. Aceștia sunt primii pași pe care poți să îi faci:

  • analizează cum îşi exprimă oamenii furia,
  • corelează exemplele pe care le observi privind modul în care oamenii îşi exprimă de obicei furia în diferite circumstanțe,
  • stabilește cauza furiei într-un scenariu dat,
  • gândește-te cum s-ar putea folosi furia în mod pozitiv la școală sau acasă,
  • recunoaşte situațiile în care furia este folosită în mod pozitiv,
  • identifică beneficiile abilităţii de a utiliza furia în mod pozitiv.

Ramona Luiza Dîrlea, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*