Continuăm Campania despre infecțiile cu transmitere sexuală cu un articol despre hepatita de tip C. România ocupă locul 1 în Europa, ca număr total de cazuri de hepatita C, conform datelor raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citată de Adevarul.ro. Cu toate acestea, conform aceleiaşi surse, rata de diagnosticare şi tratament este una dintre cele mai mici, situaţie care nu este deloc îmbucurătoare şi care ne face să conştientizăm importanţa acţiunilor de informare şi prevenire a transmiterii virusului hepatic C.
Aşadar, în acest articol, vom aborda o altă infecţie care se transmite inclusiv pe cale sexuală şi anume, hepatita C.
Hepatita C este o boală infecțioasă ce afectează în principal ficatul şi este cauzată de Virusul hepatitei C (VHC).
VHC poate dezvolta atât infecții acute, cât și cronice.
Infecția acută – este faza care apare în primele 6 luni de la expunere şi este etapa în care, în general, nu sunt simptome care să tragă semnale de alarmă. Medicii spun că, în această fază, sunt șanse cuprinse între 15% și 45% ca virusul să fie eliminat de organism. Dacă nu se întâmplă acest lucru, infecția se va croniciza și va persista toată viața.
Infecția cronică – apare după un interval de timp de la infectare şi poate determina ciroza hepatică cu insuficiență hepatică sau chiar cancer hepatic.
Hepatita C se transmite prin contact direct cu sângele unei persoane infectate, prin utilizarea de instrumente nesterilizate corespunzător, utilizate în realizarea manichiurii, pedichiurii, a tatuajelor şi a piercingurilor, dar şi prin folosirea în comun de ace și seringi de către utilizatorii de droguri injectabile. Totodată, virusul hepatitei C se transmite şi prin relații sexuale neprotejate cu persoane infectate şi de la mama infectată, la copil.
Important! Consumatorii de droguri injectabile au cel mai mare risc de infecție. Aproximativ 67% dintre consumatorii de droguri, la nivel mondial, sunt infectați cu HCV.
Hepatita C NU nu se transmite:
De cele mai multe ori, hepatita C nu se manifestă prin simptome specifice, însă pot apărea semne ușoare și nespecifice, precum:
Din păcate, hepatita C este o afecţiune care în timp poate duce la complicaţii severe, după o perioadă în care infecția cronică a afectat ficatul. Aşadar, aceasta poate determina apariţia cirozei hepatice şi chiar a cancerului hepatic.
Este foarte important de menţionat faptul că NU EXISTĂ vaccin împotriva virusului hepatic C!
Deoarece majoritatea persoanelor infectate cu virusul hepatic C nu prezintă semne și simptome o perioadă lungă de timp, mulți dintre pacienți află ca sunt infectați doar atunci când sunt testați pentru depistarea virusului, din diferite motive.
Tratamentul afecţiunii hepatice C are ca scop principal vindecarea, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, scopul tratamentului este acela de a opri evoluţia bolii şi complicaţiile.
Ramona Marian,
Psiholog
Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Iași