Link pagina copiat!
Empatia – baza tuturor relațiilor de succes
28 octombrie 2017
Exercițiu: Ce mă ajută și ce mă împiedică să îmi ating scopurile
29 octombrie 2017

Continuăm Campania despre infecțiile cu transmitere sexuală cu un articol despre hepatita de tip C. România ocupă locul 1 în Europa, ca număr total de cazuri de hepatita C, conform datelor raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citată de Adevarul.ro. Cu toate acestea, conform aceleiaşi surse, rata de diagnosticare şi tratament este una dintre cele mai mici, situaţie care nu este deloc îmbucurătoare şi care ne face să conştientizăm importanţa acţiunilor de informare şi prevenire a transmiterii virusului hepatic C.

Aşadar, în acest articol, vom aborda o altă infecţie care se transmite inclusiv pe cale sexuală şi anume, hepatita C.

 

CE ESTE?

Hepatita C este o boală infecțioasă ce afectează în principal ficatul şi este cauzată de Virusul hepatitei C (VHC).

VHC poate dezvolta atât infecții acute, cât și cronice.

Infecția acută – este faza care apare în primele 6 luni de la expunere şi este etapa în care, în general, nu sunt simptome care să tragă semnale de alarmă. Medicii spun că, în această fază, sunt șanse cuprinse între 15% și 45% ca virusul să fie eliminat de organism.  Dacă nu se întâmplă acest lucru, infecția se va croniciza și va persista toată viața.

Infecția cronică – apare după un interval de timp de la infectare şi poate determina ciroza hepatică cu insuficiență hepatică sau chiar cancer hepatic.

 

CUM SE TRANSMITE?

Hepatita C se transmite prin contact direct cu sângele unei persoane infectate, prin utilizarea de instrumente nesterilizate corespunzător, utilizate în realizarea manichiurii, pedichiurii, a tatuajelor şi a piercingurilor, dar şi prin folosirea în comun de ace și seringi de către utilizatorii de droguri injectabile. Totodată, virusul hepatitei C se transmite şi prin relații sexuale neprotejate cu persoane infectate şi de la mama infectată, la copil.

Important! Consumatorii de droguri injectabile au cel mai mare risc de infecție. Aproximativ 67% dintre consumatorii de droguri, la nivel mondial, sunt infectați cu HCV.

 

CUM NU SE TRANSMITE

Hepatita C NU nu se transmite:

 • pe cale aeriană, strănut, tuse etc.
 • prin contacte sociale obișnuite – prin strângere de mână, îmbrățișare, sărut, coabitare sau atingere.
 • prin folosirea acelorași tacâmuri sau a altor obiecte.
 • prin înțepăturile insectelor.

 

SIMPTOME

De cele mai multe ori, hepatita C nu se manifestă prin simptome specifice, însă pot apărea semne ușoare și nespecifice, precum:

 • scăderea poftei de mâncare
 • oboseală
 • greață
 • stări de vomă
 • febră
 • dureri musculare și articulare
 • scăderea în greutate
 • icter – în foarte puține cazuri

 

COMPLICAŢII

Din păcate, hepatita C este o afecţiune care în timp poate duce la complicaţii severe, după o perioadă în care infecția cronică a afectat ficatul. Aşadar, aceasta poate determina apariţia cirozei hepatice şi chiar a cancerului hepatic.

 

DIAGNOSTIC ŞI TRATAMENT

Este foarte important de menţionat faptul că NU EXISTĂ vaccin împotriva virusului hepatic C!

Deoarece majoritatea persoanelor infectate cu virusul hepatic C nu prezintă semne și simptome o perioadă lungă de timp, mulți dintre pacienți află ca sunt infectați doar atunci când sunt testați pentru depistarea virusului, din diferite motive.

Tratamentul afecţiunii hepatice C are ca scop principal vindecarea, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, scopul tratamentului este acela de a opri evoluţia bolii şi complicaţiile.

 

Ramona Marian,

Psiholog

Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Iași

Uroš Jovičić

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*