Link pagina copiat!
De ce ne plictisim?
31 iulie 2017
Etnobotanicele nu sunt cool!
1 august 2017

Dragi adolescenţi, continuăm campania despre infecțiile cu transmitere sexuală cu un articol despre candidoza genitală. Veți afla câteva caracteristici ale acestei infecţii care se transmite inclusiv pe cale sexuală.

Ce este Candidoza?

Candidoza genitală sau vaginală este o afecţiune cauzată de o ciupercă ce trăieşte în mod natural pe piele şi pe mucoase, numită Candida Albicans.

Având în vedere că organismul uman este gazdă pentru această ciupercă, Candida Albicans se poate transmite prin relații sexuale neprotejate, însă poate să ne afecteze starea de sănătate și atunci când sistemul imunitar este slăbit sau în urma unui tratament cu antibiotice.

Cum se manifestă?

Candidoza genitală nu este o afecțiunea gravă neapărat, însă poate fi foarte neplăcută prin simptomatologia ei.

Așadar, dacă apar simptome, fetele/femeile se pot confrunta cu iritație, roșeață, mâncărime în zona organelor genitale externe, cu schimbarea consistenței și a culorii secreției sau cu senzație de disconfort în timpul actului sexual. Conform statisticilor, 75% dintre persoanele de gen feminin au candidoză vaginală cel puțin o dată în viață.

La băieți/bărbați, pot să apară iritații și mâncărimi în zona genitală sau scurgeri din uretră.

Uneori, atât femeile, cât şi bărbaţii, pot avea candidoză genitală fără manifestări evidente.

Diagnostic și tratament

Pentru diagnosticul corect se recomandă vizita le medicul ginecolog, dermato-venerolog sau urolog. Acesta va lua probe de secreție pe care le va supune analizelor de laborator și va prescrie tratamentul adecvat. De cele mai multe ori, Candidoza se vindecă în câteva zile.

RECOMANDĂRI

Pentru a preveni transmiterea pe cale sexuală a ciupercii Candida Albicans, se recomandă utilizarea prezervativului sau practicarea abstinenței.

De asemenea, pentru a preveni dezvoltarea sa, medicii recomandă purtarea lenjeriei intime din bumbac și, în cazul fetelor, utilizarea absorbantelor externe, mai degrabă decât cele interne.

Ramona Marian
Psiholog, Centrul de Resurse pentru Adolescenți Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*