Link pagina copiat!
Despre iubire, la film, la Bacău
23 august 2017
Aventuri la escaladă în Cluj-Napoca
24 august 2017

 

 

Dragi adolescenți, ne-am propus ca în cele ce urmează să discutăm despre o altă infecție cu transmitere sexuală, destul de frecvent întâlnită în rândul tinerilor: herpesul genital. Statisticile spun că o persoană din șase este infectată cu herpes genital.

Această infecție este provocată de virusul “Herpes simplex tip 2”,  un virus înrudit cu virusul “Herpes simplex tip 1”, cel care produce herpesul la nivelul gurii, despre care știm cu toții.

 

Cum se manifestă?

 

Herpesul poate exista în corpul nostru în stare latentă ani de zile, fără nicio manifestare, însă atunci când apare, şi la fete, şi la băieţi, simptomele constau în mici vezicule în zonele genitale. Adesea, ele sunt pline cu lichid clar și dau senzații de usturime și arsură. Veziculele se rup spontan și formează ulcerații care pot fi foarte dureroase. Leziunile se vindecă singure în câteva zile, de obicei fără să lase cicatrici.

 

Atenție!

Pentru un diagnostic corect este important să vă adresați medicului. Acesta va examina zona afectată și vă va spune spune dacă este vorba de herpes genital și dacă sunt necesare alte investigații.

Cum se transmite?

 

 

 

 

 

Transmiterea acestui virus se face prin contact direct cu leziunile sau cu secrețiile infectate (salivă, secreții genitale) ale persoanelor care au acest virus.

 

Persoana infectată poate transmite virusul mai departe chiar dacă nu are niciun semn de boală în acel moment.

 

Fiindcă virusul Herpex Simplex 2 este foarte sensibil, nu poate supraviețui în condițiile de mediu exterior, însă chiar și așa este important să avem o conduită preventivă, deoarece este posibil ca infectarea să se producă și prin contactul cu obiecte infectate, mai ales lenjerie intimă contaminată (atenție fetelor când „incercaţi” chilotul costumului de baie sau lenjeria unei prietene) sau prosoape folosite în comun cu persoane infectate.

În timpul contactului sexual, prezervativele reduc simțitor riscul infectării, însă nu 100%.

 

 

În timpul atacurilor de boală, contagiozitatea este maximă și este recomandat ca partenerii să nu aibă relații sexuale în această perioadă.

 

 

 

 

Complicații:

 

Atât la femei, cât și la bărbați pot apărea afecțiuni neurologice. La femeia însărcinată, herpesul genital poate duce la pierderea sarcinii sau la naștere prematură. Dacă mama este bolnavă, copilul se poate infecta în timpul nașterii. La copil pot apărea infecții ale ochilor, mucoaselor, pielii sau ale sistemului nervos.

                                                                                                                                   

Ce se poate face pentru a preveni infectarea cu Herpes Simplex 2?

 

Pentru a preveni infectarea cu Herpes Simplex 2, sunt recomandate următoarele măsuri:

  • evitarea contactului sexual (de orice tip) cu o persoană cu herpes genital;
  • folosirea prezervativului în timpul contactului sexual (indiferent de tipul acestuia: vaginal, oral, anal). Prezervativul trebuie folosit împreună cu un spermicid ce conține nonoxynol – 9.
  • limitarea numărului de parteneri sexuali;
  • urmarea unui tratament cu medicamente antivirale (ex. aciclovir) de către persoana cu herpes genital poate reduce riscul de transmitere a infecției, dar nu îl elimină complet.

 

ATENȚIE!

 

Virusul, odată intrat în celulele organismului, rămâne toată viața acolo și poate determina, din când în când, reapariția simptomelor.

 

Ramona Marian,

Psiholog

Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*