Dragi adolescenți, continuam campania pe tema infecțiilor cu transmitere sexuală, iar în articolul de astăzi ne propunem să abordăm o altă infecție foarte des întâlnită și cu implicații grave în planul sănătății, mai ales dacă nu este depistată și tratată la timp – Gonoreea.
Ce este Gonoreea?
Gonoreea este o afecțiune cu transmitere sexuală, provocată de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Aceasta se transmite prin contact sexual neprotejat (prin toate tipurile de sex), însă se poate transmite și de la mama infectată la copil, în timpul nașterii.
Cum se manifestă?
Manifestările apar după circa 5 zile de la contactul sexual infectant, la bărbaţi, şi după circa 10 zile, la femei.
În peste 50% din cazuri, gonoreea poate evolua fără simptome, mai ales în cazul femeilor, iar semnele care apar nu sunt neapărat specifice acestei afecţiuni.
Cu toate acestea, pe lângă vizitele regulate la medic, vă recomandăm să luaţi în calcul un consult medical, atunci când constataţi modificări ale secreţiilor vaginale, în cazul fetelor, sau uretrale, în cazul băieţilor (consistenţă, culoare, miros), dacă apar dureri la urinare sau dacă apare nevoia de a urina mai des, dacă apar sângerări inter-menstruale sau dureri la nivelul abdomenului inferior sau al spatelui, în cazul fetelor.
Complicaţii
Din păcate, dacă gonoreea nu este depistată şi tratată la timp (şi există acest risc deoarece de multe ori se manifestă fără simptome), poate conduce la complicaţii grave la nivelul aparatului genital, atât la fete, cât şi la băieţi.
Specialiştii spun că până la 40% dintre femeile şi fetele cu gonoree netratată au infecţii la nivelul aparatului genital superior (uter, trompe, ovare), infecţii care pot duce la infertilitate. De asemenea, bărbaţii şi băieţii infectaţi pot avea complicaţii la nivelul epididimului, testiculelor şi a uretrei, complicaţii ce pot duce tot la infertilitate.
Cum poţi afla dacă ai gonoree?
Pentru diagnosticul corect se recomandă vizita le medicul ginecolog sau dermato-venerolog. Acesta va va preleva probe de secreţie din zonele potenţial infectate pe care le va supune analizelor de laborator.
Important note!
Gonoreea este mai frecventă la adolescenţi şi la tineri, însă poate fi contactată de oricine este activ din punct de vedere sexual.
Gonoreea este o afecţiune gravă prin consecinţele ei. De aceea, cel mai important este să previi contactarea ei prin evitarea relaţiilor sexuale întâmplătoare sau prin folosirea prezervativului!
Totuşi, cu tratament corect cu antibiotice, infecţia poate fi vindecată.
Dacă unul dintre parteneri este infectat, se recomandă testarea celuilalt partener (sau a tuturor partenerilor, după caz) şi evitarea contactelor sexuale până la tratare şi vindecare.
Ramona Marian,
Psiholog
Centrul de Resurse pentru Adolescenți Iași