V-am pregătit o serie de articole despre furie, pentru a înțelege mai bine de unde pornește, care sunt cauzele, și cum putem să o gestionăm în așa fel încât să o întoarcem în avantajul nostru și să nu cădem în capcana agresivității.
Mai întâi, ce este furia? Este o emoție firească și naturală, o parte importantă a mecanismelor psihice umane. Însă, odata ce devine cronică și explozivă, atrage după sine o serie de efecte negative asupra sănătății și relațiilor cu cei din jur.
Furia nu este o emoție bună sau rea. Este perfect normal și sănătos ca o persoană să devină furioasă în fața unui stimul agresiv. Nu este o problemă sentimentul în sine, ci modul în care este gestionat sau manifestat. Este recomandat ca furia excesivă să fie eliberată atunci când afectează propria persoană sau pe cei din jur.
Adesea, mulți adolescenți simt că furia pe care o experimentează este prea puternică pentru a fi ținută în frâu. În acest mod, ei își justifică acțiunile neadecvate invocând tocmai neputința de a-și ține în frâu cumpătul.
Realitatea este că sunt multe lucruri pe care le puteți face pentru a gestiona eficient furia. Cea mai bună metodă este să învățați cum să vă exprimați emoțiile fără teamă și fără să îi răniți pe cei din jur.
Obiceiul de a controla eficient furia este un proces care se învață în timp. Treptat poate să se transforme într-un obicei care să nu necesite un efort deosebit. Această deprindere te susține în construirea unor relații sănătoase, în atingerea unor obiective personale și îți asigură o viață mai sănătoasă, plină de bucurie și împlinire.
Vom reveni și cu o serie de idei privind felul în care ne putem controla emoțiile.
Ramona Luiza Dîrlea, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Bacău