Link pagina copiat!
Ce se întâmplă la pubertate?
17 iulie 2017
Atelier de modelare a lutului la Bacău
18 iulie 2017

Dragi adolescenţi, prin intermediul acestui articol ne propunem să punem sub lupă cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală din Europa, conform datelor disponibile în acest moment, Clamidioza.

Ce este clamidioza?

Clamidioza este o infecţie declanşată de bacteria Chlamydia Trachomatis, iar specialiştii spun că aceasta afectează în general populaţia tânără, sub 30 de ani. Bacteria se transmite prin contact sexual neprotejat vaginal, anal sau oral, dar şi de la mamă la făt, în timpul naşterii.

Cum se manifestă?

Ca şi în cazul gonoreei, dar şi a altor ITS-uri, clamidioza este o infecţie tăcută, asimptomatică, statisticile medicale indicându-ne faptul că în jur de 50% dintre bărbaţi şi 75% dintre femei nu prezintă simptome, în cazul infectării cu această bacterie.

Aşadar, fiind o infecţie cu transmitere sexuală asimptomatică, Chlamydia poate fi purtată în organism perioade lungi de timp, fară a da semnale evidente, iar atunci când apar semne, pot fi uşor trecute cu vederea.

Prezenţa bacteriei în organism poate duce la complicatii severe, de aceea prevenţia, prin practicarea abstinenţei sau prin utilizarea prezervativului, vizite regulate la medic şi vigilenţă asupra oricărei modificări la nivelul aparatului genital sunt recomandările pentru reducerea riscurilor.

Christopher Campbell

Dintre semnele care ar trebui să urgenteze contactarea medicului, menţionăm:

  • la fete/femei: usturime şi/sau mâncărime în zona genitală, dureri la urinare, urină tulbure, nevoia de a urina frecvent, secreţii vaginale modificate, dureri abdominale, febră şi oboseală. 
  • la băieţi/bărbaţi: usturime în timpul urinării, urină tulbure, secreţii uretrale modificate, febră şi oboseală.

Subliniem că infecţia poate fi prezentă în organism şi poate fi transmisă partenerilor sexuali până când va fi tratată.

Una dintre cele mai grave complicaţii ale infecţiei cu Chlamydia este sterilitatea, alături de riscul de avort sau naştere prematură, în cazul femeilor însărcinate sau de complicaţii asupra copilului.

Diagnostic şi tratament

Pentru diagnosticul corect se recomandă vizita le medicul ginecolog sau dermato-venerolog. Acesta va lua probe din zonele potenţial infectate pe care le va supune analizelor de laborator.

Vestea bună este că infecţia cu Chlamydia poate fi vindecată prin administrarea de antibiotice, însă fiind o boală cu transmitere sexuală, tratamentul trebuie urmat de ambii pateneri, iar, dacă este cazul, şi de partenerii din ultimele 60-90 de zile.

 

Ramona Marian,

Psiholog

Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*