Link pagina copiat!
Cum să ai cea mai frumoasă vacanță de vară cu bani puțini
20 iulie 2017
Fandom: sau de ce suntem obsedați de cântăreți/trupe celebre
24 iulie 2017

Furia este o emoţie normală şi chiar sănătoasă, înrădăcinată în instinctul de autoconservare. Ea oferă informaţii importante despre relaţiile noastre cu ceilalţi şi ne poate ajuta să facem faţă conflictelor şi să depăşim obstacolele. Dar dacă nu este gestionată în mod corespunzător, această emoţie puternică poate fi foarte distructivă.

 

Manifestarea furiei poate fi uneori explozivă, alteori chiar foarte agresivă. Dozele mari de furie, exprimate într-o maniera explozivă, au numeroase efecte negative. De-a lungul timpului s-au evidențiat următoarele consecințe ale manifestării furiei excesive:

 

  • Sănătatea fiziologică: 

Persoanele care manifestă o furie cronică constantă sunt mai predispuse insomniei, nivelului ridicat de colesterol, diabetului, bolilor de inimă, sistemului imunitar slăbit și hipertensiunii arteriale.

 

  • Sănătatea mentală:

Este afectată gândirea, concentrarea, perspectiva asupra lucrurilor și capacitatea de a percepe viața cu o atitudine optimistă. Poate conduce la stres, depresie și alte tulburări psihice.

 

  • Relațiile interpersonale:

Generează comportamente care lezează persoanele dragi sau apropiate precum: părinții, frații, bunicii, prietenii. Această emoție intensă transformă dinamica relațiilor. Poate să îi determine pe cei din jur să își piardă încrederea, să nu mai comunice deschis și sincer, să evite sau să nu se simtă confortabil în relațiile interpersonale și să se izoleze.

 

  • Școală

Atitudinea dominată de furie afectează relațiile colegiale și pe cele cu profesorii, aducând prejudicii imaginii personale. Poate genera rezultate școlare slabe, absenteism și chiar o notă scăzută la purtare.

 

Pentru evitarea acestor efecte, se recomandă gestionarea furiei, ceea ce înseamnă conștientizarea acestui sentiment copleșitor și exprimarea lui în moduri constructive și nu distructive.

 

Ramona Luiza Dîrlea, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*