Link pagina copiat!
Ce trebuie sa stii despre anxietate si cum sa o gestionezi
23 octombrie 2015
Relatia cu ceilalti – eu si parintii
26 octombrie 2015

Bullying-ul afectează milioane de copii în întreaga lume. Vorbim de bullying atunci când o persoană sau un grup își aleg o victimă și o atacă constant prin diverse forme.

Bullying-ul este un comportament care are ca scop să-l facă pe celălalt să se simtă inadecvat sau denigrat. Poate include hărțuire, vătămare fizică, discurs înjositor la adresa victimei și comportament care duce la izolarea persoanei respective. Bullying-ul este un comportament activ care poate demoraliza foarte mult o persoană.

Există mai multe tipuri de bullying. Sunt cei care atacă victima fizic, de la a pune piedică până la împunsături, lovituri, tras de păr și altele. Există și bullying verbal, când victima este atacată cu insulte verbale și batjocorită. O formă psihologică de bullying este atunci când despre victimă sunt răspândite zvonuri false care o pun într-o situație jenantă.

Odată cu tehnologia este prezent si cyber-bullyingul. Agresorii pot fi prezenți pe telefonul mobil și pe calculator profitând de vulnerabilitățile online.

Cum te afectează

Problema cu bullyingul este când nu se oprește. O persoană atacată constant poate trăi cu o stare continuă de frică.

În primul rând pot exista diverse răni, în cazul în care vorbim de violență fizică, însă de cele mai multe ori, adolescenții sunt afectați emoțional de bullying-ul verbal și de cyber-bullying. În timp, acest comportament poate îmbolnăvi victima de depresie, anxietate și o pot conduce către consum de alcool, droguri, dificultăți în a relaționa cu alții și chiar suicid.

Există riscuri și pentru atacatori. În funcție de cauzele care stau la baza comportamentului, există riscul ca aceștia să devină din ce în ce mai violenți și să aibă probleme cu controlul emoțiilor chiar și după ce devin adulți. De multe ori, acest tip de comportament poate determina în timp, pierderea prietenilor și izolare.

De asemenea, există și riscul în care o persoană victimă alimentează în timp o dorință de răzbunare. În aceste cazuri, lucrurile pot degenera într-un mod foarte neplăcut.

“Am fost victimă, apoi a urmat o perioadă în care și eu am fost atacator” spune Robert, un adolescent devenit acum adult. Când simțeam slăbiciunea cuiva, încercam să-l intimidez. Cred că venea dintr-o nevoie de a fi acceptat și de a avea un anume control în viața mea.” sursa

Dacă ești victima unui comportament de tip bullying spune cuiva despre asta. Poți opri comportamentul spunându-le adulților. Nu te limita la o singură persoană și nu opri eforturile de a face ceva în privința agresorilor până când aceștia nu încetează să-ți facă rău.

Dacă vrei să vorbim despre experiența ta, te putem ajuta cu un sfat. Scrie-ne opinia ta în comentarii sau hai să vorbim despre asta pe forum.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*