Link pagina copiat!
Inteligența emoțională- o colecție de competențe importante pentru succes
22 decembrie 2017
Despre iertare: cum îți dai seama că ai iertat pe cineva
28 decembrie 2017

Un an de zile așteptăm cu nerăbdare Crăciunul cu veselia și bucuria lui. Lunile trec, iar noi suntem prinși în tumultul evenimentelor și activităților zilnice. Urmând după lunile de toamnă, mai însorite sau mai mohorâte, luna decembrie e plină de strălucire: luminițe, beculețe, globuri, beteală, steluțe, cadouri și …. Crăciunul! Dintr-o dată suntem mai dinamici, mai veseli, mai optimiști și mai darnici. Cu toții ne gândim la cadourile pe care le vom oferi celor dragi în seara de Crăciun. Iar seara de Crăciun e de neînchipuit fără bradul frumos împodobit, nu-i așa?

Decorarea bradului este una dintre cele mai iubite tradiții. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii alegeau în preajma acestei zile cel mai frumos pom de Crăciun și îl împodobeau cu cele mai frumoase mere, nuci, dulciuri, covrigi, conuri de brad sau alte obiecte colorate pe care le aveau în case. Din el nu trebuiau să lipsească steaua sau îngerul din vârf, având în vedere că aceste elemente simbolizează îngerii și steaua de la Betleem.

Bradul împodobit în vechime cu fructe, flori, nuci poleite, lumânărele și panglici simboliza pomul vieții, arborele fertilizator, de bun augur. Simbolul bradului a fost preluat și se regăsește în foarte multe piese de artă populară, precum: îmbrăcăminte populară, ștergare și covoare. Fiind un pom mereu verde, oamenii l-au asociat cu viața, trăinicia, siguranța, prietenia și l-au inclus în toate evenimentele importante ale vieții.

Tradiția împodobirii bradului și a casei cu crenguțe de brad este preluată de la triburile germanice pe la jumătatea mileniului trecut. Puțini cunosc însă că și dacii aveau un cult pentru brad, dar cu înțeles diferit, fiind legat de alte evenimente din viața unui om și fiind considerat un arbore sacru. Noi am preluat din comoara culturală dacică, fără modificări cuvântul – brad-  pe care îl folosim și azi.

Conform lumii arhaice românești, bradul este un arbore care se leagă de cele mai importante cicluri din viața omului, cum sunt nunta și moartea. Bradul, copacul veșnic verde este o formă a Pomului vieții. Bradul simbolizează viața veșnică, tinerețea și curajul. În spațiul românesc, legătura dintre brad și sărbătoarea Crăciunului este relativ recentă, de pe la jumătatea secolului al XIX-lea. Pentru români, bradul de Crăciun vine din zona urbană, primele familii care au avut brad la sărbători fiind familia regală și cele de boieri.

Tradiția spune că primul pom de Crăciun a fost împodobit în anul 1866 și a putut fi văzut în palatul regelui Carol I de Hohenzollern. De atunci, se pare ca acest obicei a fost preluat și împodobirea bradului s-a extins devenind astfel o tradiție.

O legendă ne spune însă că tradiția bradului nu a apărut pentru prima dată în palatul regal, ci în casa unei familii de boieri din București care și-au adus din Germania o bonă pentru copii. În ajunul Crăciunului, bona a împodobit un brad, așa cum obișnuia ea să facă acasă. Boierilor le-a plăcut și în ziua de Crăciun au arătat și musafirilor frumusețea de brad împodobit. În anul următor de Craciun, toți cei care au văzut primul brad și-au împodobit câte unul și așa, an de an, până când bradul împodobit a devenit tradiție, dar și simbolul central al Crăciunului, cea mai frumoasă și veselă sărbătoare a anului.

Ȋn zilele noastre împodobitul bradului este cel mai îndrăgit obicei de Craciun, datorită simbolurilor pe care i le putem atribui: iubire, deoarece este împodobit de întreaga familie, bucurie – pentru că sub el sunt puse cadourile, magie – întrucat se spune că Moș Crăciun vine doar în casele unde este brad, viață, trăinicie și sănătate – pentru că este mereu verde.
Potrivit tradiţiei, bradul se împodobeşte în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. În ultimii ani însa familiile în funcție de timpul liber pe care îl au, hotărăsc să-l  împodobească mai repede. Nu contează cu ce anume îl decoraţi, în ce culori sau când, important este să o faceți cu bucurie, iar bradul împodobit va oferi o atmosferă magică de sărbătoare!

 

Vă doresc tuturor Sărbători frumoase alături de cei dragi și un An Nou fericit!

 

Casandra Timar-Anton,  psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*