Link pagina copiat!
Ce să faci în vacanța de vară?
22 iunie 2017
Care sunt gândurile tale care pot să blocheze comunicarea eficientă?
23 iunie 2017

Știm că probele scrise de la examenul de Bacalaureat se apropie cu pași repezi. Deja nu mai ai chef să înveți la română: atâtea metafore, expresii…cred că Eminescu și Bacovia s-ar simți vinovați dacă ar vedea câte comentarii s-au scris pe marginea poeziilor lor. La istorie nici nu mai vorbesc…de ce să înveți despre lupta de la Posada, când poți să scrii tu istorie, la cât de frumos e afară?

Știm că ești îngrijorat/ă și obosită. Și este în regulă să te simți așa: este o experiență nouă, un examen important. Nu știi cum o să fie și îți închipui tot felul de scenarii, unele utopice (o să îmi dea fix ce am învățat cel mai bine, o să mânânce câinele subiectele si o să mergem cu toții acasa), altele catastrofice (o să mă blochez și n-o să scriu nimic, o să întârzii și n-o să mă primească în examen, n-o să îmi ajungă timpul).

Indiferent care îți sunt îngrijorările, noi îți oferim câteva sfaturi despre ce este indicat să faci sau să nu faci înainte și în timpul unui examen important, cum e BAC-ul.

Așa da!

  1. Gândește pozitiv! Imaginează-ți că totul va decurge foarte bine. Chiar dacă cel mai probabil acum ai impresia că nu știi nimic, nu te îngrijora! Acest lucru se întâmplă atunci când înveți foarte mult și acumulezi multă informație. Dar fii sigur că, dacă te-ai pregătit din timp, o să știi cu siguranță să răspunzi foarte bine!
  2. Înainte de începerea examenului, găsește un moment în care să respiri adânc de câteva ori: inhalează aerul pe nas și eliberează-l treptat. Acest mic exercițiu te va ajuta, mai ales dacă ești foarte tensionat și îngrijorat.
  3. Asigură-te că ai dormit destul în noaptea precedentă! Chiar dacă tentația e mare și crezi că o noapte albă este soluția pentru o notă cît mai mare, află că nu e deloc așa! Creierul tău va fi suprasolicitat și vei fi foarte oboșit/ă.
  4. Bea multă apă! Studii din domeniul medicinii ne spun că gândim mai eficient atunci când corpul nostru e bine hidratat.
  5. Citește atent cerințele! De multe ori, atunci când suntem stresați și obosiți, putem interpreta greși cerința sau să omitem anumite detalii. De aceea, citește cu atenție toate cerințele și abia apoi apucă-te să rezolvi pe rând subiectele.
  6. Apreciază corect timpul! Începe cu subiectele mai complexe, care îți iau mai mult timp și lasă-le la urmă pe cele pe care le stâpânești mai bine. Așa o să fii mai puțin îngrijorat că n-o să îți ajungă timpul.

Așa nu!

  1. Nu îți repeta doar o parte din materie în ziua examenului, doar pentru că ai impresia că asta o să pice! E doar o presupunere și există pericolul să te blochezi dacă primești un alt subiect decât cel pe care îl aștepți. Îți recomandăm să treci măcar o dată peste toată materia, în ziua precedentă examenului.
  2. Încearcă să ajungi cu 20-30 de minute înainte de începerea examenului, pentru a nu te îngrijora că nu vei ajunge la timp. Dar îți recomandăm să încerci să-i eviți pe acei colegi agitați, care pun întrebări și care fac profeții cu privire la “ce ne dă/ce nu ne dă sigur”
  3. Nu te uita la ceilalți colegi în timpul examenului! O să ai impresia că unii au scris mult mai mult decât tine, deci clar ești sortit pieirii! Sau poate o să ți se pară că ai scris ceva greșit, când colegul poate a greșit de fapt. Sau poate profesorul supraveghetor o să creadă că vrei să te inspiri și nu vrem să creadă asta, nu?! Cel mai important este să te concentrezi pe ceea ce știi tu și dai atenție cât mai puțină factorilor din mediu care te-ar putea distrage.
  4. Dacă nu știi să rezolvi un subiect, nu sta să te gândești o veșnicie, treci la celălalt subiect! Timpul nu așteaptă după tine. Poate în timp ce scrii la un alt subiect, îți vin idei cu privire la subiectul pe care l-ai lăsat deoparte.
  5. Scrie la fiecare cerință ceva! Chiar dacă ai impresia că ai cunoștințe vagi despre un anumit subiect, ține minte că totul se punctează! De multe ori ne subestimăm cunoștințele și alegem să nu scriem decât dacă suntem siguri că va fi perfect.

Gata, am terminat  cu sfaturile! Tu te cunoști cel mai bine, astfel că avem încredere că vei valorifica ceea ce ți-am spus cât mai bine. Nu uita! Ai încredere în tine, totul va fi bine! Și crede-ne pe cuvânt: există viață după BAC! ☺

Text redactat de Alexandra Marin – Centrul de resurse pentru adolescenti Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*