Link pagina copiat!
Live Chat despre pubertate
11 aprilie 2017
Tu știi cu cine stai de vorbă pe internet?
12 aprilie 2017

Te-ai gandit vreodată că profilul tău de Facebook poate spune multe despre personalitatea ta? Nu vrem să insinuăm că persoana ta este atât de simplă și banală încât să fie reflectată de câteva selfie-uri, event-uri la care ai dat „interested” dintr-o curiozitate plictisită, sau de citate motivaționale despre cât de multe poți face dacă vrei (și dacă ai băut cafea de dimineață).

Însă studii de specialitate din domeniul psihologiei personalității ne arată că o simplă analiză a profilului de facebook al unei persoane ne poate spune despre personalitatea sa cam la fel de multe ca și un test psihologic de personalitate. V-am făcut curioși?

Ei bine, se pare că persoanele preponderent extrovertite (da, acele persoane foarte sociabile, care cunosc pe toată lumea și care mereu știu ce este la modă și ce este deja overrated) folosesc Facebook-ul mai des (shocker!), au mai mulți prieteni (double shocker!) și aparțin mai multor grupuri de socializare. În plus, extrovertiții au mai multe postări pe wall relaționate cu propria persoană.

În ceea ce privește persoanele mai retrase, care trăiesc mai des emoții negative (frică, rușine, îngrijorare, furie, frustrare, invidie) se pare că Facebook-ul este o metodă prin intermediul căruia ele pot transmite ceea ce simt. Astfel, petrec mult timp pe Facebook, au mai multe postări cu conținut personal (citate favorite din filme/cărți, versuri extrase din melodii triste, etc.) și tind să posteze mai puține poze cu propria persoană.

Acestea fiind spuse, înainte să dăm fuga să ne facem “curat” în profilul de Facebook (pentru că cine știe ce va crede X despre mine dacă vede poza cu mine împreună cu mama la grădina botanică) haideți să ne oprim puțin și să reflectăm: Facebook-ul este într-adevăr o extensie a sinelui, o metodă eficientă de a menține contactul cu prietenii și de a oferi cât mai multe informații despre activitățile în care suntem implicați. Totuși, trebuie să avem în vedere că trăim într-o lume hiperpersonalizată în care orice ni se întâmplă trebuie să fie imortalizat pentru posteritate și expus like-urilor de pe Facebook. Astfel, suntem constant sub “presiunea like-ului”, și deseori postăm lucruri care nu ne caracterizează, dar care fura 100 de like-uri în câteva minute.

Rețelele de socializare ne permit să ne etalăm personalitatea, dar la fel de ușor ne ajută să ne-o cosmetizăm pentru a fi mai acceptată social.

Deci tu în ce tabără te afli? În cea a sociabililor, care își expun cu dezinvoltură în arena Facebook-ului fiecare aspect al vieții lor? Sau în cea a “hater-ilor”, a sentimentalilor, care tânjesc mai ceva ca Eminescu după natura pierdută în favoarea rețelelor de socializare care o să ne transforme în niște zombie cu smartphone? Îți e greu să te decizi? Atunci e bine, înseamnă că ai înțeles că personalitatea umană e mult prea complexă ca să fie descifrată în totalitate printr-o analiză de tipul: “Hai să vedem ce a postat ultima dată și o să îmi dau seama ce fel de persoană e…”

Text redactat de Alexandra Marin – Centrul de resurse pentru adolescenti Cluj-Napoca

1 Comment

  1. Matusica spune:

    Felicitari Alexa! 😚🌺👍

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*