O dietă potrivită în perioada examenelor ajută la obţinerea unor rezultate bune, deoarece creierul va furniza o cantitate constantă de energie, evitând astfel să te simţi suprasolicitat sau lipsit de putere.
Prin consumarea alimentelor potrivite, creierul primeşte un flux continuu de energie ceea ce ajută la o concentrare mai bună şi de lungă durată.
Având aceste alimente în porţiile de zi cu zi, vei evita scăderile bruşte de energie şi concentrare care pot încetini performanţa în învăţare.
Dacă nu obişnuieşti să mănânci aşa, încearcă măcar treptat pentru a te ajuta în efortul pe care îl depui cu pregătirea pentru examene.
Ce alimente sunt potrivite?
E bine ca alimentaţia să conţină câte un pic din fiecare element necesar – proteine, glucide şi lipide.
De asemenea, organismul tău trebuie să primească din plin vitamine şi minerale. Orezul, cereale integrale precum şi fructele şi legumele sunt foarte bune în această perioadă, deoarece ele asigură acele ,,glucide bune” care susţin capacitatea de învăţare şi rezistenţa psihică şi fizica la stres şi oboseală.
Când simţi nevoia de ceva dulce, poţi mânca fructele preferate. Satisfac nevoia de dulce şi îţi dau energie.
Zaharurile de care are nevoie creierul tău ar trebui să vină mai ales din pâine integrală, cereale integrale, ovăz, fasole, fulgi de cereale, orez şi paste fainoase. Acestea oferă o alimentaţie bogată şi o eliberare lentă de energie pentru a ajuta la menţinerea constantă a zahărului din sânge şi a energiei..
Hidratarea este foarte importantă – ţine lângă tine o sticlă cu apă plată şi bea cât mai des. Poţi încerca şi limonada sau sucuri fresh dar încearcă să eviţi cât mai mult zahărul, pe care îl poţi înlocui cu miere.
Legumele verzi, proaspete, carnea de pasăre, peştele, salatele sunt foarte indicate mai ales pentru mesele de seară de dinaintea examenelor.
Seara, un pahar de lapte cald îndulcit cu puţină miere poate face minuni. El scade aciditatea gastrică şi ajută la un somn mult mai uşor şi odihnitor. Ceaiul de plante are un efect asemănător, mai ales cel de tei.
În dimineaţa de dinaintea examenului, micul dejun e bine sa fie bogat în proteine si fibre. Poţi consuma cereale integrale, banane, ouă , fasole.
Vitamine si minerale – ai nevoie, în special, de vitaminele A, B6, zinc si calciu. Alimentele care îţi dau aceste vitamine sunt: peştele gras, sardine, somon, ton, hering sau macrou; carnea de porc, vită şi pasăre, pentru proteine, fier şi vitaminele din complexul B, cereale integrale pentru vitaminele din complexul B dar şi pentru o eliberare treptată a energiei; nuci şi seminţe – de dovleac, floarea-soarelui şi susan, nuci si alune, pentru uleiuri esenţiale, zinc şi seleniu; fructe proaspete, salate si legume cu frunze verzi pentru vitaminele C, A şi acid folic; ficat pentru vitamina A, fier şi vitamina B12.
Ce alimente e bine să eviţi?
Stresul psihic la care eşti supus în această perioadă te va face, probabil, să-ţi doreşti să manânci multe dulciuri şi grăsimi. Poate vei avea tendinţa să sari şi peste mese şi să ronţăi snacksuri, chipsuri şi bomboane pe care le poţi ţine lângă tine în timp ce înveţi. Acestea nu sunt ok de consumat, cu atât mai mult în locul meselor.
Alimentele cu un conţinut ridicat de zahăr dau un impuls pe termen scurt, dar urmarea va fi scăderea bruscă a zahărului din sange şi a energiei. Încearcă să nu consumi nimic prăjit.
Cafeaua şi ciocolata sunt chiar de evitat în această perioadă. Deşi aparent ele dau energie şi ajută la prelungirea perioadei de învăţat, de fapt agită mai mult. La fel sucurile dulci, acidulate, energizantele şi alcoolul.
Ca să-ţi fie mai uşor, vorbeşte cu cei din jur să îţi susţină deciziile referitoare la mâncare în această perioadă. Dacă ai în frigider legume şi fructe, cu siguranţă îţi va fi mai uşor să le alegi în locul gustărilor nesănătoase.
Poftă bună şi baftă!