Link pagina copiat!

Dreptul la viata

Tu, ca și ceilalți, ai dreptul:

  • La mâncare, apă, o locuință decentă, îmbrăcăminte;let me be happy
  • La îngrijire medicală gratuită;
  • să primești informații care te ajută să îți păstrezi sănătatea și să previi situații care îţi pun în pericol sănătatea;
  • să ceri ajutorul unui medic atunci când ai nevoie;

În limita posibilităţilor şi a banilor, familia sau alţi adulţi care te îngrijesc sunt responsabili să-ţi asigure hrană, îmbrăcăminte, locuinţă, îngrijirea de care ai nevoie pentru a te dezvolta. Dacă familia ta nu-şi poate permite să îți asigure hrana sau îmbrăcămintea necesară și nu te poate susține cu școala, există soluții și puteți fi sprijiniți.

Dreptul la identitate

Ai dreptul să primești un certificat de naştere care cuprinde datele tale personale: numele şi prenumele, data şi locul naşterii, numele părinţilor, cetăţenia, codul numeric personal.

Certificatul de naștere este primul tău act și se face imediat după nașterea ta.
CNP-ul este codul tău numeric personal, acesta este unic pentru fiecare persoană și este format din 13 cifre; acest cod va fi folosit și în alte acte ale tale.

Numele tău de familie este dat, de obicei, de către tată; dacă mama ta ia numele de familie al tatălui atunci când se căsătoresc, și tu vei purta acest nume.
Există și situații în care, numele tău de familie este același cu al mamei- dacă părinții vor așa sau dacă tatăl nu e cunoscut;

Dacă ești născut în România, cetățenia ta este română și ai dreptul să-ţi păstrezi cetățenia, numele şi legătura cu familia;
Dacă ești în grija unei alte familii, ești adoptat(ă) sau locuiești la un centru de plasament, ai dreptul să-ţi păstrezi numele și prenumele și să comunici cu părinții tăi biologici, dacă tu vrei asta și nu s-a stabilit, prin lege, altfel.

Buletinul sau cartea de identitate este următorul tău act, care se face când împlinești vârsta de 14 ani. Acest act e valabil la început 4 ani, iar după prima înnoire, 10 ani.

Pagina anterioara Pagina urmatoare