Link pagina copiat!

Dreptul la sanatate

runnerAi dreptul să ți se asigure condiții pentru a te bucura de cea mai bună stare de sănătate posibilă și de a benefica de servicii medicale și de recuperare.
Starea de sănătate se referă atât la sănătatea fizică, a corpului, cât și la cea psihică, a minții.
Sănătatea mintală e modul în care gândești, simți, acționezi și înveți să te adaptezi la situațiile de viață.
Sănătatea fizică și cea mintală sau psihică sunt legate una de alta și sunt la fel de importante pe tot parcursul vieții tale.

Sanatatea fizica

Sănătatea fizică înseamnă să ai un corp sănătos. Un corp sănătos se menține prin o alimentație corectă, un somn de calitate, activitate fizică suficientă, prin evitarea consumului de alcool, tutun sau droguri.
Este important să primești și să ceri sau să cauți chiar tu informații corecte despre cum să îți menții starea de sănătate, despre ce înseamnă consumul de droguri, tutun, alcool și ce urmări au acestea, ce înseamnă sănătatea sexuală și bolile cu transmitere sexuală.
Atunci când cauți sau ceri aceste informații, asigură-te că sunt pe înțelesul tău și că sursa e una de încredere: un medic, profesor, un alt adult care știe. Poți căuta informații la bibliotecă sau le poți lua dintr-o sursă autorizată și credibilă de pe internet. Dacă nu ai înțeles ceva, întreabă până îți este clar.
sharing musicPentru orice durere o simți în corpul tău, ai dreptul să te vadă un medic.
Serviciile medicale sunt gratuite, în mare parte, iar tu trebuie să fii înscris(ă) de către părinți sau adulții care te au în grijă la un medic de familie.
În ceea ce privește sănătatea ta, ai dreptul de a consulta medicul fără aprobarea unui adult, atunci când ți-ai început viața sexuală. E important să știi că ești și rămâi sănătos, iar medicul este cel mai în măsură să te informeze cum să-ți protejezi sănătatea.

Sanatatea mintala

Sănătatea mintală reprezintă modul în care gândurile, sentimentele și comportamentele îți afectează viața. O bună sănătate mintală duce la o imagine de sine pozitivă care te influențează în bine în relațiile cu cei din jur. Tot sănătatea mintală bună te ajută să iei decizii potrivite atunci când te confrunți cu provocări, atât în mediul în care locuiești cât și în afara lui, inclusiv la școală.
Problemele de sănătate mintală au mai multe cauze: pot fi de natură genetică (afecțiuni ale sistemului nervos central), de mediu (probleme în familie, divorț, violență sau alte experiențe negative) sau de anturaj (comportamente ale prietenilor tăi care te influențează sau te afectează și pe tine), dar pot fi cauzate și de consumul de alcool și droguri.
Dacă simți că ai dificultăți legate de emoții, comportament sau orice altă situație care te face să te simți inconfortabil, e bine să ceri sprijin fără să îți fie rușine. Pe de o parte este dreptul tău să ceri sprijin, iar pe de altă parte oricine poate trece prin astfel de dificultăți.
Iată cine te poate ajuta.

Pagina anterioara Pagina urmatoare