Link pagina copiat!

Dreptul la educatie

on my laptopAi dreptul la o educație de calitate care să îți asigure șanse egale de reușită în viață și care să contribuie la dezvoltarea personalității tale. Ai dreptul la învățământ primar obligatoriu și gratuit, la asigurarea accesului la liceu și facultate, la servicii de informare și orientare școlară și profesională.

  • Ai dreptul la o viaţă activă, să participi la proiecte şi diferite activităţi împreună cu colegii și prietenii tăi, în şcoală şi în afara ei, chiar dacă ai anumite probleme de sănătate fizică sau mintală.
  • Până în clasa a 10-a inclusiv şcoala este obligatorie şi gratuită.
  • Ai dreptul, împreună cu părinţii tăi sau alți adulți care te cresc, să-ţi alegi şcoala şi profilul clasei.
  • Dacă ești fată și ai rămas însărcinată, ai în continuare drept la educație și nu poți fi exmatriculată din acest motiv; ai dreptul să întrerupi școala, pe motive medicale pentru ca apoi să-ți reiei cursurile.
  • Educația pe care o primești trebuie să fie în spiritul respectului față de părinții tăi, față de limba, identitatea și valorile tale culturale, față de valorile naționale ale țării în care locuiești, precum și față de culturi și civilizații diferite.
  • Educaţia pe care o primeşti trebuie să-ţi dezvolte capacităţile fizice, mintale, talentele şi personalitatea.
  • Disciplina școlară trebuie aplicată luând în calcul toate drepturile tale și demnitatea umană. Adulții din jurul tău (părinți, învățători, profesori, medici, asistenți sociali) trebuie să te group picîncurajeze să mergi cu regularitate la școală, să nu lipsești sau să abandonezi școala.
  • Școala trebuie să te pregătească pentru viața de adult, să-ţi poţi forma opinii proprii şi să ţi le exprimi, să protejezi mediul înconjurător, să-ţi respecţi cultura ţării tale şi a altor ţări.
  • De asemenea, şcoala trebuie să te orienteze ca să-ţi alegi o profesie care ar corespunde intereselor, abilităţilor şi dorinţelor tale.

Atenție! Dacă nu ai mers niciodată la școală sau ai abandonat școala la un moment dat, poți să fii înscris(ă) la școală. Există servicii gratuite care te ajută să ai parte de educație, într-o școală.

Dreptul la timp liber

Ai dreptul la timp liber, odihnă, vacanță, joacă, să te implici în diverse activități în funcție de vârsta și interesele tale: sport, muzică, pictură, jocuri cu prietenii sau la calculator și altele.

Aceste activităţi ar trebui să te ajute să-ţi dezvolţi talentele şi aptitudinile, să te relaxeze, să-ţi dea energie pentru şcoală şi alte activităţi la care participi, să te ajute să comunici și să îți îmbunătățească relațiile cu cei din jurul tău.

 

Pagina anterioara Pagina urmatoare