Link pagina copiat!
8 instrumente simple pentru optimizarea organizarii
23 iunie 2015
O vara fara arsuri – cum ma pot expune si proteja la soare?
25 iunie 2015

muzica la casti

Orice iubitor de muzică ştie cât de importantă este muzica pentru starea de spirit şi ce efect poate avea asupra gândurilor şi emoţiilor. Din moment ce muzica ocupă un spaţiu destul de important în vieţile noastre de zi cu zi, hai să înţelegem mai mult despre cum o percepe creierul nostru şi care sunt efectele pe care le are asupra noastră.

1. Muzica pentru divertisment
Muzica ne stimulează. Ne face să ne simţim într-o stare bună înainte să ieşim la distracţie, face timpul să treacă mai repede când avem de aşteptat, ne însosoţeşte în călătorii şi în timp ce navigăm pe internet.

2. Ne modelează starea de spirit în funcţie de momentul zilei
Muzica ne energizează dimineaţa şi ne calmează seara.

chitara electrica3. Senzaţii puternice
Putem experimenta senzaţii puternice în timp ce ascultăm pe cineva cântând cu o voce puternice, live. Fiori pe şira spinării şi păr ridicat pe mâini. Muzica ne face să simţim intens emoţiile. Studiile spun că senzaţia este şi mai puternică pentru cei care ştiu să cânte la un instrument şi sunt mai deschişi către muzică.

4. Deturnare de la gânduri neplăcute
Muzica ne poate ajuta să nu ne mai gândim la lucurile care nu ne fac plăcere şi care se strecoară în mintea noastră odată cu tăcerea. Este unul din motivele pentru care primul lucru pe care îl fac cei mai mulţi când ajung acasă este să dea drumul la muzică.

5. Deconectare
Dincolo de orice, muzica are un efect terapeutic. Ne deconectează de la supărările de peste zi sau temerile noastre şi ne transpune într-o realitate aproape feerică, în funcţie de muzica pe care decidem să o ascultăm.

6. Exerciţii de memorie si perspective pentru viitor
Aproape fără să ne dăm seama, muzica ne face să rememoram diverse episoade din trecutul nostru cu care avem o anumită legătură emoţională. De asemenea, ne poate crea starea potrivită pentru visat cu ochii deschişi.

7. Conexiune interumană
De cele mai multe ori muzica reuşeşte să exprime mult mai bine emoţiile decât reuşim prin cuvinte. De aceea e perfect normal să alegem să trimitem cuiva să asculte o melodie, pentru a crea o legătură emoţională. Muzica ne aduce mai aproape unii de ceilalţi. Starea pe care o creează o melodiei se poate simţi şi la 1m distantă şi la 2.000km.

Alte lucruri pe care trebuie să le ştii despre muzică:emotii muzica

  • Muzica ne face să vedem o figură neutră ca fiind tristă sau veselă, în funcţie de muzica pe care o ascultăm. Acest lucru înseamnă cu putem să înţelegem emoţiile unei piese fără să simţim realmente acele sentimente. De aceea câteodată ne place să ascultăm muzică tristă fără să ne inducă o stare proastă.
  • Muzica ambientală ne ajută creativitatea. De menţionat că e mai bine să fie o muzică de fundal decât muzica dată la maxim, ceea ce poate fi contraproductiv. Cu muzica prea tare creierul va fi mult mai preocupat să proceseze sunetul decât să se concentreze pe ceea ce are de făcut.
  • Muzica alertă ne ajută să facem sport. În timp ce creierul este atent la muzică, nu mai simţim la fel de intens oboseala sau durerile de muşchi şi putem continua exerciţiul fizic pentru mai mult timp. Acest lucru funcţionează pentru exerciţii cu intensitate scăzută şi medie.

Acestea au fost o parte din beneficiile pe care ni le oferă muzica. Ca puteţi să vă bucuraţi de ea până la adânci bătrâneţi, nu uitaţi că trebuie ascultată la un volum moderat. Să asculţi muzica la maximum zilnic, mai mult mult de jumătate de ora, poate duce la afectarea capacităţii auditive, în timp.

Acestea fiind spuse, cel mai probabil ai citit acest articol ascultând muzică 🙂 ce melodie se aude acum în căştile tale? Ne poţi răspunde în secţiundea de comentarii, mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*