Link pagina copiat!
Vocabularul sentimentelor
5 iunie 2015
Ce este celulita si cum pot scapa de ea
8 iunie 2015

beach-685786_640

Nu ai cum să scapi de părinţi chiar dacă nu eşti de acord cu toate deciziile şi regulile lor, atâta vreme cât eşti dependent de ei. Așa că ți-am pregătit o listă cu cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre părinții tăi, pentru ca relația voastră să funcționeze pe bază de înțelegere și mai multă armonie.

1. Părinții nu sunt oameni perfecți
Nu au toate răspunsurile și nu mai ales nu sunt pregătiți cu toate întrebările. Dar, la fel cum voi știți mai multe lucruri decât acum câțiva ani și părinții voștri au ajuns să cunoască mai multe lucruri decât voi prin experiența de viață. De aceea e bine să le ascultați sfaturile, iar atunci când se întâmplă să greșească să va aduceți aminte că e cât se poate de uman și la fel ca voi, chiar și părinții pot să facă greșeli. Dacă priviți aceste greșeli cu mai multă înțelegere o să vă fie mai ușor să vă amintiți că pe lângă aceste momente, părinții au și o grămadă de calități care îi fac să fie plăcuți de cei din jurul lor și de voi.

2. Nu sunt cool…
Dar au fost cândva. Au fost și ei de vârsta ta și au avut cercuri de prieteni și o gașcă unde se simțeau în largul lor, cu glume pe care le știau doar ei și diverse năzbâtii pe care le făceau împreună. Doar că termenul cool diferă de la o generație la alta și acum nu mai vedeți lucurile la fel.

3. Și părinții cresc și evoluează
Ca și voi. Nu mai cresc în înălțime, dar părinții nu sunt niște produse finite. Pe tot parcursul vieții sunt o grămadă de lucruri de învățat. Chiar dacă sunt adulți, părinții sunt într-un stadiu al vieții pe care nu l-au mai experimentat până acum și trebuie să își dea singuri seama cum trebuie să se descurce în diverse situații. Câtodată le iese, câteodată nu. Dar au învățat că după o căzătură se ridică, se scutură și merg mai departe încercând să fie un exemplu bun pentru copii.

4, Părinții nu știu cum e să fie în pielea ta
Dar au fost cândva de vârsta ta și s-au lovit într-un fel sau altul de problemele cu care te confrunți și tu. Adolescența are elemente comune în fiecare generație. Și ei s-au lovit de tot felul de întrebări legate de droguri, sex, educație și independență. Între timp au mai aflat niște răspunsuri și te pot ajuta și pe tine cu păreri. Tot ce trebuie să faci e să întrebi.

5. Și ei visează
Și nu este vorba de visele din timpul nopții, ci despre aspirații și dorințe. Unele realizabile, altele nu. Dacă au devenit părinți nu înseamnă că au renunțat la ideea de a se dezvolta, de a fi niște oameni mai buni, de a îndeplini anumite scopuri și obiective pe care le doresc.

Visurile se dezvoltă și se transformă odată cu trecerea anilor, dar ele continuă să existe.

6. Și ei sunt neînțeleși de părinții lor
Diferențele de vârstă își spun cuvântul în orice relație. Nu doar că au trecut deja prin experiența părinte – adolescent, dar cel mai probabil chiar și acum au opinii diferite în privința multor lucruri, tocmai pentru au trăit lucrurile cumva diferit.

Ce poți să faci tu este să iei inițiativa și să încerci să rezolvi confliectele și divergențele cu o doză de înțelegere și responsabilitate. Vei avea surprinza să vezi că te vor privi cu alți ochi dacă încerci să comunici, în loc să-i eviți.

7. Nu încearcă să te controleze
Încearcă să te învețe, să te ghideze și să te țină departe de capcanele în care au căzut ei înșiși. Orice părinte își dorește ca viața copilului să fie mai bună decât a lui. Încearcă să vă protejeze de dureri și să vă asigure o viață în siguranță și fericită. E un instinct care le spune că nu e bine să stea pe margine să vadă că viitorul vostru este într-un potențial pericol și să nu facă ceva în privința asta. E datoria lor de părinți să facă tot posibilul să vă protejeze.

Un lucru foarte important pe care trebuie să îl înțelegeti din toate lucrurile astea e că părinții vă iubesc și țin la voi mai mult decât vă dați seama. Toate lucrurile pe care le fac și deciziile pe care le iau în ceea ce va privește, dovedește de fapt grija față de voi și dorința de a va ști în siguranță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*