Un caracter puternic se construieste aidoma unei structuri de rezistenta a unei cladiri – el va fi baza ta in momentele grele, cel care va determina atitudinea si modul de reactie in situatii delicate. Fiecare experienta pe care o traiesti te modeleaza intr-un anumit fel de care trebuie sa ramai constient.
Incearca in permanenta sa iti asumi propriile actiuni si punctele de vedere in care crezi. Vei observa ca uneori, presiunile grupului din care faci parte sau cele ale apropiatilor te vor face sa te indoiesti de ceea ce gandesti cu adevarat.
Pentru a fi pregatit/a sa iti sustii pozitia si pentru a reusi sa ramai ferm/a, trebuie sa iti respecti principiile si intimitatea gandurilor. Specialistii Adolescenteen.ro iti dezvaluie in continuare cum sa iti consolidezi stima de sine:
- Prioritatile tale nu trebuie explicate – Fiecare om are planuri si idei legate de modul in care isi doreste viitorul. Daca iti doresti sa te concentrezi pe studiul unui anumit domeniu si vrei sa iti dedici timpul acestei activitati, in detrimentul distractiei, este alegerea ta si ceilalti trebuie sa inteleaga acest lucru. Chiar daca nu vei fi sufletul petrecerilor, faptul ca iti respecti nevoia este ceea ce conteaza cu adevarat.
- Nu iti cere scuze daca nu iti pare rau – De foarte multe ori sa spui “imi pare rau” a devenit un automatism. Daca nu simti ca ai procedat gresit, nu trebuie sa te comporti ca atare. Retine ca instinctul de a gasi vinovati este unul puternic in fiecare dintre noi. Firul logic al faptelor si vocea interioara te vor ajuta sa stii cand nu esti tu cel care a gresit.
- Respecta-ti nevoia de a gandi pe cont propriu – Stii probabil ca oamenii adopta cu usurinta puncte de vedere care nu le apartin. Trece totul prin filtrul propriei gandiri si ai curajul de a fi diferit in opinii daca esti convins/a ca asta te multumeste. Argumentatia coerenta si o atitudine relaxata ii vor face si pe cei din jur sa iti inteleaga rationamentul.
- Nu trebuie sa fii intotdeauna de acord cu prietenii tai – Nu exista nicio regula nescrisa a prieteniei care sa impuna comportamentul aprobator, in orice situatie si legat de orice aspect. Sa aprobi un lucru doar pentru ca prietenii tai au stabilit ca este bine, nu este sanatos. Asculta-le parerile, dar in acelasi timp fii sincer/a cu tine. Daca nu simti ca vrei sa faci ce fac ei, nu face.
- Nu te scuza pentru imaginea pe care o abordezi – Sa adopti un anumit stil vestimentar sau sa fii indiferent la capriciile modei fac parte dintre libertatile tale. Te gasesti intr-o perioada a vietii in care treci prin mai multe faze si te descoperi treptat. Daca iti place muzica punk sau daca preferi doar dungile orizontale, nu trebuie sa devina motive de discomfort in raport cu ceilalti. Esti liber/a sa ai preferinte.
- Nu trebuie sa iti justifici valorile personale – Modul in care am fost crescuti determina o mare parte din lucrurile pe care punem cel mai mare pret. Poate ca nu suporti dualitatea intr-o persoana, dar esti capabil sa ierti o minciuna nevinovata. Felul de evaluare a celor din jur iti apartine. Mai mult, tu vei fi cel care vei suferi consecintele setului tau de criteria. Tocmai de aceea, ele nu au nevoie de nicio justificare exterioara.
- Nu trebuie sa te simti prost pentru situatia sociala curenta – Poate ca deocamdata nu iti permiti atat de multe lucruri si parintii tai nu pot face fata cheltuielilor pe care le vezi in anturajul tau. Daca iti vei pastra capul pe umeri, vei realiza ca nu acestea sunt lucrurile care conteaza. Afectiunea familiei tale, educatia si sustinerea sunt mult mai importante pentru dezvoltarea ta. Situatia materiala se poate schimba oricand, iar daca iti doresti cu adevarat, fii sigur/a ca vei reusi.