- Relaxează-te. Relaxarea ajută mintea să scape de grijile zilnice și să intre într-o stare creativă.
- Scrie într-un jurnal. Păstrarea unui jurnal oferă o oportunitate utilă de a nota observații, idei, reflecții personale etc. Notează, de asemenea, ideile noi, de îndată ce acestea apar în minte. Rezultatul este acela că îți formezi o bază de idei care te pot ajuta să generezi texte creative, jocuri, produse inovative.
- Citește cât mai mult. Cititul este o modalitate excelentă de a stimula mintea să devină mai creativă. Dacă nu îți place în mod deosebit să citești, începe pas cu pas. De asemenea, poți alterna cititul cu practicarea unui hobby relaxant.
- Nu te critica atunci când nu ai idei creative. Autocritica și așteptările prea mari de la tine însuți pot bloca procesul creativ.
- Realizează activități noi. Expune-te la situații noi, diferite, mergi în locuri diferite, începe activități pe care nu le-ai mai făcut până atunci, caută compania unor oameni noi etc.
- Nu aștepta inspirația să apară inopinat. Cea mai bună metodă este să începi să lucrezi pentru a face loc inspirației. Poți începe prin a observa lucrurile din jurul tău, a asculta ceea ce spun oamenii, a fi atent, prezent și concentrat în fiecare moment. Inspirația poate apărea în orice moment, în timp ce citești un ziar vechi sau când călătorești cu autobuzul.
Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca