Petrecem o gramadă de timp online şi deşi aparent suntem în siguranţă acasă în faţa monitorului, pe internet ne putem lovi de o grămadă de situaţii ce ne pot pune în pericol, fără să ne dăm seama.
De la faptul că pot ajunge publice diverse informaţii pe care n-am vrea să le ştie toată lumea, până la cyberbullying sau utilizarea conturilor personale de către alte persoane poţi evita o grămadă de probleme dacă ai în vedere aceste simple reguli de siguranţă pe internet.
1 Păstrează doar pentru tine userul și parola conturilor personale
Userul si parola folosite de tine trebuie să fie cunoscute doar de tine și eventual de persoanele foarte apropiate în care ai cea mai mare încredere. În cazul în care condideri că una din parolele tale a fost aflată de cineva care ar putea să folosească informația pentru a-ți face rău, schimbă acea parolă cât de rapid poți.
Nu folosi acceași parolă pentru toate conturile importante. Chiar dacă îți va fi mai ușor să reții o singură parola, șansa ca cineva să acceseze toate conturile tale după ce a aflat o parolă este și ea foarte mare.
Când ești la școală sau te duci la cineva în vizită și te loghezi pe un alt calculator, ai grija să te deloghezi înainte să pleci și să nu bifezi “salvează parola pentru acest site”, după ce te-ai logat.
Ai grijă să nu cazi în capcane de tipul “Scrie parola ta aici și vei vedea că apar automat steluțe după ce apeși enter”. Nu ai de ce să scrii parolele pe care le foloseșești în altă parte decât în căsuța de login.
2 Nu divulga informatii personale
Informații precum numărul de telefon, adresa de acasă sau ce locuri frecventezi în mod obișnuit nu sunt pentru pus pe internet public. Nu lăsa aceste informații pe Snapchat, Instagram și nici forumuri publice sau alte site-uri unde au acces oameni pe care nu-i cunoști.
3 Nu-ti da întâlniri cu oameni pe care i-ai cunoscut online
Nu te baza pe faptul că toată lumea este binevoitoare pe internet și nu are ce să se întâmple. Sunt oameni care pot să-ți facă rău și pot profita dacă nu îți iei măsuri de precauție. Păstrează conversațiile cu necunoscuți în online, sub anonimat. Dacă ceva din conversație ți se pare că nu e ok, oprește conversația și eventual raportează unui moderator.
4 Schimbă periodic parolele conturilor importante
Dacă ești genul care se simte confortabil să lase parola de la contul de Facebook partenerului sau partenerei, ai grijă să schimbi parola înainte să ajungeți la situații conflictuale când ar putea să folosească această informație pentru a afla diverse lucruri sau pentru a posta în numele tău.
5 Ai grijă ce spui online și fă curățenie
Nu spune online lucruri pe care nu i le-ai spune cuiva față în față. Ai grijă ce postezi sub numele tău și ce postează alții despre tine. Internetul nu este ceva de unde să poți șterge informațiile oricând vrei tu, de aceea e bine să verifici setările ce țin de privacy, pe Facebook și alte site-uri de genul.
6 Ține-le părinților un curs de socializare online
În cazul în care părinții nu sunt foarte familiarizați cu site-urile de genul Facebok îi poți ajuta cu o sesiune în care să le explici ce e ok și ce nu e ok să posteze. Sigur nu vrei să te trezești cu o poză de la botezul tău pe perete, sau cu un mesaj care în loc să fie privat este postat public.
Cu o scurtă introducere în lumea digitală, te poți feri de situații penibile. De asemenea, ai grijă ce postezi când ai părinții prieteni pe Facebook.
Ai avut până acum o întâmplare scăpată de sub control cu identitatea online? Cum s-a rezolvat?