Creierul trece prin transformari importante in adolescenta, asadar este considerata o perioada care ne marcheaza evolutia. Acest fapt poate in acelasi timp sa explice o serie de comportamente specifice adolescentei, cum ar fi nevoia mai mare de somn sau chiar aparitia depresiei si a altor tulburari in aceasta etapa a vietii.
Ca sa intelegi mai bine aceste schimbari, cercetatorii americani de la Institutul National de Sanatate Mintala (NIMH) au facut o lista cu cele mai importante 6 lucruri de stiut in ceea ce priveste dezvoltarea creierului in adolescenta.
Sursa: www.nimh.nih.gov
La fete, creierul atinge dimensiunea maxima in jurul varstei de 11 ani, iar la baieti – la aproximativ 14 ani. Insa aceasta diferenta de varsta nu inseamna ca sunt mai destepti unii decat altii.
Atat pentru baieti, cat si pentru fete, chiar daca creierul nu va mai creste dupa adolescenta, nu isi inceteaza dezvoltarea si maturizarea decat pana in jurul varstei de 20 de ani. Partea frontala a creierului, numita cortexul prefrontal, este una dintre ultimele zone ale creierului care se dezvolta si este responsabila de planificarea, prioritizarea si controlarea impulsurilor.
In lumea digitala, intr-o schimbare continua, in care traim, creierul adolescentului este bine pregatit sa se adapteze noilor tehnologii si este, de asemenea, modelat la randul sau de experienta.
Toate schimbarile importante prin care trece creierul in aceasta perioada pot explica de ce adolescenta este varsta la care apar multe tulburari mintale, cum ar fi schizofrenia, anxietatea, depresia, tulburarea bipolara sau tulburarile alimentare, precum anorexia si bulimia.
Chiar daca adolescenta este o perioada vulnerabila pentru creier si pentru tineri, in general, multi din ei se transforma in adulti sanatosi. O parte din schimbarile care au loc in creier in aceasta etapa importanta de dezvoltare ar putea de fapt sa te protejeze de tulburarile mintale pe termen lung.
Chiar daca par lenesi, stiinta arata ca, spre deosebire de copii si adulti, in cazul adolescentilor nivelurile din sange ale melatoninei (”hormonul somnului”) cresc mai tarziu seara si scad mai tarziu dimineata. Ceea ce poate explica de ce multi adolescenti stau trezi pana noaptea tarziu si trag de ei ca sa se poata trezi dimineata. Acestia ar trebui sa aiba parte de 9-10 ore de somn pe noapte, dar cei mai multi nu reusesc sa doarma suficient. Iar lipsa somnului afecteaza capacitatea de a fi atent, creste impulsivitatea si poate de asemenea sa genereze iritabilitate si depresie.