Schimbările sunt inevitabile. Pe unele le cunoaștem înainte să se întâmple, pe altele nu le putem controla și trebuie să le facem față din momentul când apar. Despărțirile, mutarea într-un nou oraș, clasă sau cartier, adoptarea unui animal de companie sau un nou prieten. Indiferent că vorbim de schimbări în bine sau în rău, acestea pot fi stresante sau pot provoca teamă. De aceea ne-am gândit să-ți prezentăm câteva metode care să te ajute să vezi schimbările într-o manieră mai prietenoasă.
Recunoaște-ți sentimentele
Dacă opui rezistență pentru ceea ce simți îți va fi și mai greu să faci față schimbărilor. E important să înțelegi care sunt sentimentele tale astfel încât să poți trece la pasul următor, acela de control asupra lor. Emoțiile fac parte din conștientizarea sinelui, iar faptul că admiți că simți teamă față de o schimbare ești cu un pas mai aproape de a te înțelege și a dirija acel sentiment.
Fă-ți un plan
Când urmează să se întâmple o schimbare despre care știi, pregătește-te pentru ea. Dacă urmează să te muți în alt oraș, încearcă să găsești pe internet locuri de distracție, prieteni sau colegi noi și orice altceva te poate ajuta să-ți faci trecerea de la un oraș la altul mai ușoară.
Vorbește cu cineva care a trecut prin asta
Dacă știi pe cineva care a trecut printr-o experiență similară, poți cere un sfat care să te ajute să treci mai ușor prin schimbare. Trecerea de la școala generală la liceu poate fi destul de solicitantă. Întreabă un coleg mai mare cum a făcut să se adapteze mai ușor noilor reguli și stiluri ale profesorilor. Cei din jur te pot ajuta cu sfaturi și cu siguranță va fi liniștitor să-ți povestească cineva care a trecut deja prin experiențele prin care treci tu acum.
Acceptă incertitudinea
Nu te îngrijora pentru tot ceea ce se întâmplă în jurul tău. Să te îngrijorezi tot timpul nu te ajută să prevezi viitorul și nici să controlezi lucruri care nu țin de tine. Faptul că ești într-o perioadă de tranziție este inevitabil. Încearcă să te adaptezi, în loc să te îngrijorezi. Dacă ai un nou membru în familie, nu te gândi constant la cum se vor purta părinții cu tine, ci încearcă să le obții atenția având în vedere că timpul lor se va împărți altfel.
Acordă-ți timp
Nu te aștepta să poți face față schimbărilor dintr-o dată. Acestea pot fi dificile în funcție de cât de mult destabilizează ritmul tău anterior. Când este necesar să-ți schimbi atitudinea, obiceiurile, ritmul de lucru, este esențial să-ți lași un timp pentru adaptare. Fii realist/ă și conștientizează că pentru o schimbare mare poate să îți ia mai mult timp până să te refaci. Dacă suferi pentru pierderea cuiva drag, nu te aștepta să treacă totul într-o zi-două. Unele schimbări pot fi mai intense altele mai ușor de depășit.
Încearcă să privești orice schimbare ca pe o oportunitate. De fiecare dată când se schimbă ceva, îți poți reexamina viața astfel încât să poți opta pentru decizii mai înțelepte sau să modifici alte lucruri care nu-ți plac. Deși uneori pot fi dureroase, schimbările pot aduce și beneficii. Depinde întotdeauna cum alegi să le privești și care este atitudinea pe care o adopți.