Link pagina copiat!
Parintii nu ma lasa sa ma imbrac cum vreau
25 iunie 2016
Cum sa inveti usor o limba straina
2 iulie 2016

Probabil ai auzit de multe ori cat de importanta este comunicarea in orice relatie. Fie ca este vorba de prieteni, colegi, cunostinte, profesori, rude sau persoana iubita, imbunatatirea abilitatilor de comunicare te va ajuta in foarte multe situatii. Iata ce trebuie sa stii si sa exersezi ori de cate ori ai ocazia:

Controleaza limbajul non-verbal – cand vorbesti este important sa fii atent/a la ce spui, dar si la ceea ce transmiti prin corpul tau, incepand de la cum iti tii mainile, ce expresii faciale ai, unde privesti s.a.m.d. La randul tau, e bine sa privesti cu atentie comportamentul non-verbal al partenerului de dialog, pentru a percepe mesajele reale. De exemplu, daca te intalnesti cu cineva pe strada si iti spune ca vrea sa vorbiti mai mult, dar se tot departeaza de tine, este foarte probabil sa isi doreasca sa continuati conversatia cu alta ocazie, insa nu indrazneste sa-ti spuna. Anticipeaza tu acest moment si propune-i o intalnire cand aveti mai mult timp la dispozitie.

Renunta la ticurile verbale – fie ca ai niste cuvinte pe care le folosesti prea des, sau obisnuiesti sa repeti la fiecare cateva cuvinte “ăăă…”, pentru cei din jur este deranjant sa le auda foarte des. Daca nu constientizezi cand le folosesti, roaga pe cineva apropiat sa-ti atraga atentia de fiecare data. Daca petreceti mult timp impreuna, cu siguranta va fi incantat/a sa te scape de enervantele ticuri verbale.

Planifica ce vrei sa spui – nu toata lumea reuseste sa vorbeasca liber cu ceilalti, indiferent de persoana care se gaseste in fata lor. Cand ai de vorbit ceva important cu o persoana anume, iti poti pregati discursul cu ceva timp inainte, astfel incat sa nu pari nepregatit/a cautandu-ti cuvintele sau sa nu uiti ceva esential.

Tine telefonul la distanta – cand vorbesti cu cineva, cel mai bine este sa pastrezi contactul vizual cu persoana respectiva, pentru cat mai mult timp. Daca din 3 in 3 minute iti verifici telefonul si eventual mai si raspunzi la mesaje sau intri in vreo aplicatie, cu siguranta interlocutorul tau se va simti dat la o parte.

Vorbeste diferit cu oameni diferiti – ceva ce probabil deja faci, chiar si fara sa iti dai seama. E important sa-ti modifici modul de a vorbi, in functie de persoana careia i te adresezi. Gandeste-te ca intr-un fel vei intreba un copil de trei ani care ii este numele si cu totul altfel, o persoana adulta. La fel, e bine sa modifici tipul de comunicare nu doar in functie de varsta ci si in functie de ceea ce comunici: mesaj, atitudine, limbaj. Cu alte cuvinte, e bine ca unui profesor sa te adresezi politicos, fara limbaj colocvial, chiar daca intre prieteni folosesti foarte des “misto, nasol, beton, caterinca, belea” si altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*