Echipele sunt create cu diverse scopuri. Pentru ca o echipa sa functioneze bine, trebuie ca fiecare membru sa incerce sa fie un jucator de echipa cat mai bun, indiferent daca este vorba de echipa de fotbal a scolii, echipa pentru proiectul la istorie sau orice alta situatie cand doi sau sau mai multi oameni trebuie sa colaboreze pentru a duce la bun sfarsit ceva de facut. Intr-o echipa care functioneaza bine se pot realiza foarte multe lucruri pe care altfel nu ai avea cum sa le faci. Iata deci cateva metode care sa te ajute sa fii un bun membru in orice echipa.
Fii de incredere – este important ca ceilalti sa se poata baza pe tine atunci cand este nevoie. Colegii din echipa vor sa stie ca se pot baza pe cineva care isi face partea de treaba si se straduieste sa indeplineasca ce are de facut, in termenul stabilit. Fii omul pe care se pot baza pentru performanta, nu doar o data, ci de fiecare data.
Comunica constructiv – echipele au nevoie de oameni care isi exprima gandurile si opiniile clar, direct si onest. Cand ai ceva de spus care ar putea sa intre in dezacord cu altcineva din echipa, asigura-te ca faci acest lucru intr-o maniera pozitiva, incercand sa vii si cu o solutie pentru problema ridicata. Arata incredere in tine si fermitate cand iti exprimi opinia, insa in acelasi timp trebuie sa ai grija sa nu-ti ranesti colegii de echipa prin ceea ce spui.
Foloseste termenul “noi” – pentru ca o echipa sa functioneze e important sa se simta acest lucru in intreaga echipa. Inlocuieste termenii eu si tu, cu noi. In loc sa spui trebuie sa vezi cum rezolvi problema, foloseste trebuie sa vedem care sunt solutiile disponibile.
Cunoaste-ti coechipierii – oamenii sunt diferiti. Cu cat mai mare echipa cu atat mai mari diferentele intre diverse tipologii de lucru, puncte forte, slabiciuni, abordari si viziuni asupra lucrurilor de rezolvat. Cunoscandu-ti colegii indeaproape vei putea sa dezvolti la randul tau puterea de a te adapta pentru fiecare in parte, astfel incat fiecare membru din echipa sa se simta bine, iar relatiile dintre voi sa functioneze fara dificultati de comunicare din cauza asteptarilor diferite.
Trateaza-i pe ceilalti cu respect – este important ceea ce are de spus fiecare in parte. Asculta cand vorbeste cineva si la randul tau asigura-te ca esti auzit/a si inteles/easa de coechipieri cand comunici ceva. Vezi dincolo de ceea ce ai tu de facut si constientizeaza importanta fiecarui membru in echipa si rolul lui pentru a atinge scopul final. O privire de ansamblu iti ofera motivatie si in acelasi timp te ajuta sa ii tratezi pe fiecare cu respect.