Link pagina copiat!
Invata sa spui NU cand e nevoie
12 aprilie 2016
Cum sa ai o stare de spirit excelenta zi dupa zi
14 aprilie 2016

Somnul este important in orice etapa a vietii, dar mai ales in perioada in care esti inca in crestere. Cand organismul este suficient de odihnit ai energie sa faci lucrurile pe care ti le-ai propus. In acelasi timp somnul te ajuta sa te concentrezi mai bine, sa iti imbunatatesti memoria, sa fii mai creativ si iti ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva pericolelor venite din mediul exterior.
Sunt multe lucruri care iti pot afecta somul de accea e bine sa le cunosti si sa le eviti pentru a te odihni.

1. Iti lasi telefonul pe sunet sau vibratii – e normal sa vrei sa fii conectat tot timpul cu prietenii, insa un mesaj sau o notificare in miezul noptii iti pot intrerupe somnul chiar si de mai multe ori pe noapte, chiar daca nu intri sa verifici notificarea sau sa raspunzi la mesajul primit. Atat sunetele de notificari cat si vibratiile iti pot afecta calitatea somnului pe parcursul noptii, de aceea cel mai bine este sa lasi telefonul pe silentions pe timpul noptii sau si mai bine este sa il inchizi de tot. De asemenea, sa tii telefonul cu tine in pat este o tentatie foarte mare sa ramai cu ochii in telefon in loc sa incerci sa dormi.

2. Nu inchizi calculatorul sau laptopul – sa lasi calculatorul deschis poate sa iti intrerupa somnul in aceeasi masura pe cat o face telefonul. Sunetul notificarilor primite online pot fi acompaniate de zgomotul de fundal al ventilatoarelor calculatorului. Chiar daca nu este un zgomot puternic este mai bine ca in camera unde dormi sa fie cat mai liniste pentru ca somnul tau sa fie odihnitor.

3. Stai online chiar daca ti-e somn – o capcana in care poti sa cazi foarte usor. Desi ti-e somn vrei sa mai stai sa te uiti la un filmulet cu o pisicuta amuzanta, sau te mai uiti la cateva poze pe Facebook sau nu vrei sa opresti o conversatie inceputa cu cineva. Cel mai bine este sa incerci sa legi momentul cand simti ca te copleseste oboseala cu momentul cand te pui in pat.

4. Joci jocuri intense – Jocurile online iti pot oferi o stare de satisfactie, insa jucate inainte de ora de somn iti pot crea o stare de agitatie care nu te va ajuta sa dormi. Cel mai bine e sa inchei o sesiune de jocuri solicitante cu 1-2h inainte de culcare.

5. Nu pastrezi aceeasi ora de culcare – daca in fiecare seara te culci la alta ora, organismul tau se va simti confuz si iti va fi destul de greu sa intri intr-un ritm de somn – trezire cu care sa te simti bine. Incearca sa te pui in pat la aceeasi ora pentru o perioada mai lunga de timp si vei vedea ca si corpul va incepe sa tina pasul cu programul pe care il stabilesti tu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*