Link pagina copiat!
De ce este important să fim altruiști
29 iunie 2017
Voi aveți un jurnal al fericirii?
30 iunie 2017

Este evident faptul că trăim într-o lume care mereu spune că dacă vrei să te simți special și să ai stimă de sine ridicată trebuie să îndeplinești o serie de condiții: să obții notorietate și faimă, să fii apreciat de alții, să ai succes, bani etc. În acest context, este foarte important ca noi înşine să ne protejăm de efectul nociv al acestor condiţii impuse şi să învăţăm să ne acceptăm pe noi înşine prin separarea performanţei de persoana noastră. Este benefic să ne dorim să avem succes şi performanţe crescute în anumite domenii, dar e bine să înţelegem că, dacă greşim sau nu ne descurcăm cum ne-am dori, nu înseamnă că valorăm mai puţin ca oameni.

Iată câteva gânduri utile atunci când tindem să credem despre noi că suntem persoane rele, ratate etc, doar pentru că greşim sau nu avem rezultatele aşteptate:

  • Sunt special pentru ceea ce sunt, nu doar pentru ceea ce fac.
  • Chiar dacă nu îmi place să greşesc, pot să tolerez asta şi rămân la fel de valoros.
  • Continuu să mă accept ca persoană și să mă apreciez, chiar dacă sunt dezamăgit de performanţa mea de acum.
  • Dacă mă accept chiar și atunci când am eșecuri, îmi voi îmbunătăți abilitatea de a rezolva problemele și de a funcționa bine în situații viitoare.
  • Este în regulă să fiu trist sau dezamăgit pentru anumite lucruri din viaţa mea, dar, cu toate acestea, rămân o persoană la fel de bună şi valoroasă ca ceilalţi.

 

 

 

Daniela Dumulescu, psiholog, Centrul de Resurse pentru Adolescenţi, Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*