Link pagina copiat!
Construim relații sănătoase – ˮTonul face muzica!ˮ (III)
19 mai 2017
Chiar si o data e prea mult
22 mai 2017

Dragi adolescenți, încheiem seria dedicată siguranței pe internet cu un articol referitor la potențialul pericol pe care îl implică unele aplicații populare printre cei de vârsta voastră.

 

  1. Instagram

Instagram este una dintre cele mai populare rețele sociale printre adolescenți. La înscrierea pe Instagram profilul este setat automat pe public. Lucrul acesta înseamnă că orice fotografie sau videoclip urcat pe site poate fi vizualizat de către oricine, ceea ce poate fi periculos, dacă ne gândim că printre utilizatori se află și persoane orientate să facă rău.

Pentru a fi în siguranță pe Instagram asigură-te că vizibilitatea profilului este setată pe privat, astfel încât doar urmăritorii selectați de tine să poată vedea ce postezi și nu te sfii să blochezi utilizatorii care ți se par suspecți sau să raportezi imaginile nepotrivite.

 

  1. Snapchat

Snapchat este o platformă de distribuit poze și filmulețe. Implică realizarea unui „snap” și trimiterea lui prietenilor. Destinatarul primește poza/filmulețul, urmând ca materialul primit să se șteargă în câteva secunde (timpul este setat de persoana care trimite „snap-ul”).

Pericolul cel mai mare constă în faptul că snapurile se pot salva în telefon înainte de a dispărea. Utilizarea neadecvată (de exemplu: trimiterea de poze nud/seminud) a Snapchat-ului te poate expune hărțuirii (sextortion) sau bullying-ului.

 

  1. FM

Ask.FM este o aplicație de tip întrebare-răspuns, foarte populară printre adolescenți, întrucât permite anonimatul – ceea ce duce la punerea unei game variate de întrebări, fără nicio cenzură. Site-ul a primit o mulțime de reclamații în urma sinuciderilor cauzate de comentarii răutăcioase.

Ask.FM este o aplicație foarte des utilizată pentru cyberbullying și, de asemenea, de către agresorii care urmăresc postarea de informații personale care pot vulnerabiliza adolescenții.

 

  1. Tinder

Tinder este, în mod esențial, un site folosit pentru întâlniri și „cuplări”. Aplicația localizează persoanele singure din proximitate și le pune în legătură. Atunci când este identificat un posibil partener, aplicația trimite o imagine a persoanei, iar, dacă cel care o primește o consideră atractivă, intră în legătură.

Aplicația este periculoasă din mai multe motive: promovează în exces importanța atractivității fizice în detrimentul altor calități, și, mai ales, permite agresorilor sexuali să-și localizeze potențialele victime. Recomandarea specialiștilor în „social media” este EVITAREA creării de conturi pe site-uri în genul Tinder, întrucât vă expuneți foarte mult pericolelor.

 

  1. Whisper

Whisper este un confesional social care permite utilizatorilor să posteze tot ce le trece prin minte, împreună cu o imagine. Datorită anonimatului, adolescenții postează sentimentele lor fără teama de a fi judecați.

De multe ori „șoaptele” sunt de natură sexuală sau au un caracter foarte depresiv. Subiectele pot fi despre insecuritate, depresie, consum de substanțe, fetișuri etc. De asemenea, este o aplicație des folosită pentru transmiterea de zvonuri despre persoane cunoscute (zvonuri de multe ori false).

Deși la început este anonim, utilizatorii pot alege să-și dezvăluie identitatea prin informații personale în secțiunea Meet up, ceea ce poate conduce la vulnerabilizarea lor în fața agresorilor din mediul online.

 

Închei această serie dorindu-vă să vă bucurați doar de experiențe pozitive în mediul online, fără a uita că, de fapt, viața se petrece afară, alături de cei dragi ai voștri, care fac parte din REALUL vostru 😊.

 

Cu drag de voi,

Patricia Krișan – expert în lucrul cu adolescenții

Centrul de Resurse pentru Adolescenți Iași

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*