Este bine știut faptul că în adolescență treci prin multe schimbări și tranziții. Fie că schimbi școala, începi o nouă serie de cursuri sau îți iei noi responsabilități precum o slujbă, sau pur şi simplu multe alte oportunități atractive îți apar în cale.
E ușor să te surprinzi sărind în sus de bucurie la fiecare activitate nouă și interesantă care ți se oferă. Însă, în felul acesta programul ți se poate încărca foarte mult fără să-ți dai seama, până când te vei simți depășit de toate solicitările care apar. Dar nu trebuie să te îngrijorezi, căci nu ești singurul, dimpotrivă mulți adolescenți trec prin asta. Cea mai buna soluție pentru a fi pregătit este să înveți cum să-ți gestionezi cât mai bine timpul.
Folosește metodele de mai jos pentru a reuși să ai un management cât mai bun al programului tău încărcat:
1. Fii realist!
E important să fii realist în ceea ce privește angajamentele pe care ți le iei. Poate că școala îţi oferă multe activităţi captivante, sporturi și alte cluburi – e greu să nu atragă ideea de a lua parte la toate. Dar amintește-ți că a face un sport, de exemplu, poate presupune să-ți rezervi 2 ore pe zi pentru antrenamente și pregătiri. Iar majoritatea cluburilor au întruniri de 2 ori pe săptămână și uneori în weekend ceea ce ar reprezenta un angajament serios. Atunci când vrei să mai adaugi ceva în programul personal, asigură-te că înțelegi bine ce presupune, incluzând atât timpul cât și efortul financiar. Când consideri că poți să-ți asumi acea implicare, mergi înainte. Dar ai grijă să acorzi suficient timp studiului și temelor pentru a nu rămâne în urmă nici la școală.
2. Folosește calendarul!
Un calendar este un instrument perfect pentru a fi mereu în control cu privire la proiectele, temele, întâlnirile și evenimentele școlare. Este de asemenea un loc bun în care să-ți adaugi:
Se gasește o varietate largă de calendare de la cele de buzunar până la aplicații de calendar pentru telefon. Alege ceea ce funcționează mai bine în cazul tău și curând îți vei da seama că managementul timpului devine un obicei pentru tine.
3. Prioritizează-ți responsabilitățile!
Deprinderea de a ordona sarcinile în funcție de importanță are un rol valoros în managementul timpului. Alături de punerea pe primul loc a studiului și a lucrărilor pentru școală, a familiei în programul tău, este necesar să ai în vedere și prioritizarea somnului. Odihna îi permite corpului tău să funcționeze adecvat, fiind un factor important în optimizarea capacității de învățare și concentrare.
Prioritizarea responsabilităților poate însemna reducerea timpului petrecut pe telefon sau la calculator, sau chiar a timpului alături de prieteni. Chiar dacă prietenii sunt de asemenea foarte importanți pentru tine, trebuie să te asiguri că toate prioritățile din capul listei sunt bifate înainte de a-ți programa timpul cu prietenii apropiați.
4. Rezervă-ți timp pentru relaxare!
Este plăcut să fii implicat în cât mai multe activități dar ai nevoie și de timp pentru a sta întins și a citi o carte sau a te uita la un film – ceea ce numim relaxare. E important să ai periodic momente în care să te relaxezi pentru a-ți revigora corpul și mintea și a fi pregătit pentru o nouă zi. Dar dacă te simți super stresat, vorbește cu părinții tăi despre această situație. Le poți sugera că ar fi mai bine să-ți limitezi activitățile pentru că simți că nu le faci față tuturor. Fii sincer cu ei și îți vor aprecia maturitatea cu care iei decizii.
Dacă foloseşti şi alte metode de gestionare a timpului care dau rezultate sau pe care ai vrea să le încerci, spune şi altora în secţiunea de comentarii de mai jos.