Există mai multe stiluri de învăţare care îţi pot fi utile atât pentru orarul zilnic, cât şi atunci când vrei să te pregăteşti pentru un test, lucrare, teză sau examen.
Cu cât descoperi mai repede ce metodă funcţionează cel mai bine pentru tine, cu atât mai repede o vei putea aplica pentru rezultatele pe care le aştepţi.
Iată care sunt metodele de învăţare pe care le ţi le propunem:
Preponderent vizual
Aceast tip de învăţare presupune utilizarea hărţilor, diagramelor, graficelor, simbolurilor s.a.m.d. Cuvintele cheie în învăţarea vizuală sunt: design, formate diverse, imagini.
Cum îl foloseşti:
Preponderent auditiv:
Este un mod de învăţare care presupune ca informaţia să fie auzită sau vorbită. Cel mai bine înţelegi informaţia în clasă explicată de profesor şi în cadrul discuţiilor în jurul subiectului.
Cum îl foloseşti:
Preponderent prin scris şi citit
Preferi informaţia livrată prin cuvinte şi text. Cel mai bine înţelegi citind sau redactând informaţia de învăţat. Cele mai utile instrumente pentru tine sunt listele, jurnalele, articolele, dicţionarele şi tot ce ţine de informaţie în cuvinte.
Cum îl foloseşti:
Preponderent kinestezic
Atunci când cel mai simplu înveţi prin demonstraţii, simulări, studii de caz, aplicaţii practice. Situaţiile concrete experimentate prin mai mult de un singur simţ, lucruri învăţate mai mult prin propria experienţă decât prin experienţa altora.
Cum îl foloseşti:
În general nu vei folosi un singur stil de învăţare şi cel mai probabil ţi se potriveşte mai mult de unul singur, însă unele sunt dominante, altele secundare pentru fiecare persoană în parte. Le poţi combina în funcţie de context şi resursele pe care le ai la dispoziţie.
Cunoscând ce funcţionează cel mai bine pentru tine, poţi direcţiona procesul de învăţare după cum doreşti.