Link pagina copiat!
Live chat despre bullying
20 iunie 2017
Ce să faci în vacanța de vară?
22 iunie 2017

Probabil ai auzit că mulți consideră că este important să îți alegi cariera perfectă sau să te gândești la o carieră abia când ești la facultate sau după absolvirea acesteia. Ei bine, specialiștii spun că lucrurile nu stau chiar așa…

Iată câteva mituri despre carieră care sunt destul răspândite în rândul tinerilor.

Mit : Există o carieră perfectă pentru mine

Fapt : Nu există o carieră perfectă. Există, totuși, multe cariere care pot să îți întâlnească așteptările, și câteva modalități pentru a găsi un traseu  care să dea sens carierei tale. Alegerea unei cariere reclamă adesea dorința de a balansa dezavantajele cu avantaje și de a face cea mai bună alegere din câteva alternative existente.

Mit : Dacă iau decizia greșită în legătură cu cariera mea, voi fi blocat pentru totdeauna în ea.

Fapt : Frica de a lua o decizie greșită poate să te împiedice din a lua orice fel de decizie. Alegerea carierei nu este niciodată ceva permanent. Prea puțini oameni își aleg o carieră și o păstrează pe tot parcursul vieții..

Mit : Știu tot ceea ce trebuie despre cariera pe care am ales-o.

Fapt : Informațiile pe care le ai în acest moment s-ar putea să fie incomplete. Înțelegerea eficientă a carierelor necesită explorare, experiență și cunoștințe. Piața locurilor de muncă se află într-o continuă schimbare, iar dezvoltarea unor competențe diverse  care pot fi aplicate în multe domenii,  te pregătește pentru viitor.

Mit : Nu este nevoie să mă gândesc la alegerea carierei până când voi fi în primul an de facultate.

Fapt : De fapt, dezvoltarea propriei tale cariere a început deja! Faptul de a alege să studiezi la liceu este o decizie cu privire la propria carieră, iar decizia majoră este cea referitoare la cariera propriu-zisă. Niciodată nu este prea devreme pentru a reflecta la viitorul și la cariera ta.

 

Daniela Dumulescu, Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*