Pentru că avem tehnologia la îndemână şi odată cu ea o grămadă de posibilităţi de a nota, salva şi găsi rapid informaţiile de care avem nevoie, memoria noastră îşi pierde din antrenament.
Dar dacă vrem să învăţăm ceva nou, inevitabil avem nevoie de memorie. Iată de ce îţi punem la dispoziţie câteva idei prin care să-ţi îmbunătăţeşti strategiile de învăţare.
1. Forţează-te să-ţi aminteşti
E greu să înveţi, dar fără ceva efort nu prea ai cum altfel. Îţi poţi exersa memoria cu diverse jocuri pe care le găseşti online sau aplicaţii mobile, sau îţi poţi crea propriile jocuri de memorie. Contruieşti o listă cu capitale ale lumii şi o reţii în ordine alfabetică sau reţii în ordine alfabetică cele mai înalte 20 vârfuri de munţi din lume.
2. Nu ceda capcanelor simple
Dacă citeşti o frază dintr-un manual de biologie, închizi cartea, îţi aminteşti informaţia citită şi crezi că ai reţinut, te poţi înşela. După ce închizi cartea, petrece câteva minute gândindu-te la altceva şi făcând altceva. Dacă după ceva timp încă reuşeşti să îţi aduci aminte ce ai citit, înseamnă că ai reţinut într-adevăr informaţia. Fă acelaşi exerciţiu şi după 2 ore.
3. Creează conexiuni între ceea ce ştii şi ceea ce vrei să înveţi
Cel mai simplu mod să îţi aminteşti diverse lucruri este să legi informaţia nouă de cea veche. De exemplu, rima îmbrăţişată se numeşte aşa pentru că arată ca două perechi de braţe care îmbrăţişează.
4. Foloseşte-te de întrebări
Fie că le construieşti tu, fie că rogi pe cineva să îţi pună întrebări, acest exerciţiu te ajută să îţi aminteşti informaţia şi să rememorezi. Te ajută să-ţi focalizezi atenţia pe anumite zone din tot ce ai învăţat. Când nu ştii răspunsul la o întrebare, poţi să revii asupra studiului
E şi o formă prin care să reflectezi asupra informaţiei învăţate. Acest lucru te va ajuta să înţelegi mai bine informaţia şi o să o reţii pentru mai mult timp.
Acestea sunt sfaturile noastre. Dacă folosiţi şi alte strategii de învăţare care funcţionează pentru voi scrieţi-ne mai jos, în secţiunea de comentarii.