În data de 13 noiembrie 2017 elevii clasei a XII-a din cadrul Colegiului Național de Artă ”George Apostu” din Bacău sub îndrumarea unui profesor inimos si talentat (dna Katy Andrieș) au împărtășit adolescenților din cadrul Centrului de Resurse pentru Adolescenți Bacău câteva din secretele realizării măștilor tradiționale în atelierul Colegiului de Artă.
A fost ceva nou pentru cei veniți din afara instituției de învățământ care au avut ocazia să vadă cum lucrează și creează lucruri deosebite cei din acest liceu. Măştile populare reprezintă un segment reprezentativ în cultura populară a poporului nostru.
La țară, măștile sunt pregătite din timp și se confecţionează din materiale diferite: piele, din blană de capră, oaie sau chiar urs, coarne de vită sau de berbec, ţesături, lemn cioplit, coji sau scoarță de copac, pentru a fi cât mai autentice și înfricoșătoare. Măștile poartă o bogată încărcătură emoţională, furnizând copii groteşti sau realiste ale unor animale: capre, cai, urşi, lupi, cerbi sau personaje din mitologia populară sau din folclor.
În tradiția poporului roman, măștile populare sunt legate îndeosebi de sărbătorile de iarnă, când sunt purtate de flăcăii satului atunci când dănțuiesc în fața locuitorilor urbei.
Purtătorii măștilor profită pentru câteva zile de șansa de a se descătușa de grijile și problemele zilnice, de a se manifesta într-un mod deschis și fără opreliști, profitând de anonimatul creat prin purtarea măștii special create pentru eveniment.
Lina Martin – coordonator Centru de Resurse pentru Adolescenți Bacău