Link pagina copiat!

icon fata 2Modificari specifice fetelor

În adolescență, continuă conturarea unor trăsături specifice specifice femeilor și bărbaților. Iată ce e firesc să se întâmple cu tine, ca fată:

  • Creșterea sânilor

Ți-au crescut deja sânii? Sau de-abia încep să înmugurească? În orice situație ai fi, este în regulăm fiecare dintre noi se dezvoltă în ritmul lui propriu.
Poate că e nevoie deja să porți sutien. Aceasta e o schimbare, dar nu una de care să te temi. Sutienul e un articol vestimentar ca oricare altul, de care vei avea nevoie toată viața, așa ca e bine să te obișnuiești cu el. În plus, învață să ai grijă de sânii tăi, protejează-i și fii atentă să nu îi lovești, mai ales la sport. Cât despre eventualele ironii sau comentarii ale celorlalți, ignoră-le!

  • Forma corpuluibe unique

Ai crescut în înălțime și este posibil să te fi îngrășat un pic, dar asta este normal în această perioadă.
Modificările formei corpului sunt vizibile mai ales în zona coapselor și a șoldurilor.
Unele fete sunt mai dezvoltate, atât în ceea ce privește înălțimea, sânii şi greutatea, altele sunt mai slabe, mai scunde sau cu sânii mai mici.
În plus este posibil ca, dacă până acum ai fost mai plinuță, acum să fii mai slabă, deoarece corpul tău s-a înălțat mai mult.

  • Ciclul menstrual

Ciclul menstrual poate apărea în această perioadă, dacă nu a apărut deja la pubertate.
La multe dintre fete, ciclul menstrual apare aproape la 2 ani după ce au început să le crească sânii.
La multe dintre fete, ciclul menstrual apare la circa 2 ani după ce au început să le crească sânii.
Ciclul menstrual reprezintă toate schimbările fiziologice din corpul tău care au loc în fiecare lună și cuprinde perioada de ovulație și perioada de menstruație.

Ovulația este perioada când corpul tău secretă ovule (celula sexuală feminină) și este perioada în care dacă femeia face sex neprotejat  poate rămâne însărcinată. Dacă ovulul secretat nu este fecundat (adică femeia nu a ramas însărcinată), el este eliminat din corp, împreună cu o cantitate de sânge. Aceasta este menstruația, care durează între 3 și 7 zile. Sângerarea din timpul menstruației este perfect normală și sănătoasă.

Menstruațiile abundente şi lungi sunt cât se poate de comune în această perioadă.
Tot ciclul menstrual începe cu prima zi de sângerare și se termină în prima zi a sângerării următoare, fără a o include și pe aceasta.
Cel mai obișnuit interval al ciclului menstrual este de 28 de zile, dar se poate ca acest interval să fie mai scurt ( 22 – 27 de zile ) sau mai lung ( de 30 – 35 de zile).

Dacă ai un ciclu stabil de 28 de zile, ovulația apare în ziua a 14-a, considerând drept prima zi a ciclului prima zi de menstruație. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulația are loc în ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulația apare în ziua a 16-a și așa mai departe.
Calcularea perioadei în care se produce ovulația nu este sigură.
Când ești la menstruație, este bine să cumperi absorbantele (tampoanele) potrivite pentru tine, în funcție de cât de abundentă este sângerarea (pachetele de tampoane au desenate picături, în funcție de cât de cât de mare e aceasta scurgere).
Igiena e și mai importantă la menstruație. E recomandat să schimbi tampoanele o dată la 4 ore și să te speli înainte de a te schimba.

În zilele în care ai menstruație e bine să nu faci efort, să alergi, să stai în căldură mare sau frig.
Înaintea și în timpul menstruației poți avea dureri sau crampe. Acestea se simt de obicei mai jos de abdomen, dar durerea se poate duce și la spate sau spre picioare.

wilde and freeExistă diferențe între fete legate de menstruație. Unele fete au dureri, altele nu. De asemenea, înaintea și în timpul menstruației poți simți și dureri de cap, de sâni, greață, poți fii mai nervoasă sau obosită și asta datorită hormonilor din corpul tău. Este normal, nu te îngrijora. Dacă te simți așa, te poți întinde în pat și poți pune ceva cald pe burtă (o pernă sau o sticlă cu apă caldă).

Dacă durerile sunt mari sau apar alte simptome, îți apar pete roșii pe piele, ai o sângerare foarte abundentă, dificultatea de a respira,  sau orice alt semn care nu îți este cunoscut și care te face să te simți inconfortabil, vorbește cu un părinte sau alt adult de încredere și dacă este nevoie mergeți la medicul de familie.

Igiena ta e și mai importantă la menstruație și e bine să schimbi tampoanele pe la 4 ore, și să te speli.
Ciclul menstrual va dura până la menopauză, când organismul nu va mai produce ovule și nu vei mai avea sângerări. Menopauza se instalează după vârsta de 50 de ani, în funcție de corpul fiecărei femei.

Dacă ciclul tău este neregulat, adică ai perioade mai mari de 42 de zile între menstruaţii, sau sunt luni în care nu îţi vine ciclul, e bine să consulţi un doctor.
Păstrează în geanta ta şi un absorbant, să-l ai la îndemână.
Înaintea și în timpul ciclului poți avea dureri sau crampe. Se simt de obicei mai jos de abdomen, dar durerea se poate duce și la spate sau pe picioare.

De asemenea, înaintea și în timpul ciclului poți simți și dureri de cap, de sâni, greață, te poți simți nervoasă, obosită și asta datorită hormonilor.
Durerile sau crampele pot fi ameliorate prin aplicarea de comprese calde, o baie fierbinte si utilizarea unor medicamente antiinflamatoare, la sfatul medicului de familie.

Pagina anterioaraPagina urmatoare