Link pagina copiat!

peopleCe se intampla cu comportamentul si relatiile tale?

În adolescență se schimbă felul în care gândești, te concentrezi, iei decizii și te comporți în relațiile cu ceilalți. În adolescență treci prin multe încercări care te învață cum să faci față altă dată, când se va repeta o situaţie asemănătoare.

Fiecare dintre noi aparține mai multor grupuri. În cazul tău, de exemplu, un grup este familia sau alți adulți care te cresc, altul este grupul de prieteni, altul clasa de la școală, altul echipa de sport.
Asta înseamnă  că există o mulțime de sițuatii cărora tu trebuie să le faci față, pe de o parte în relația ta cu cei din grupurile tale și pe de altă parte atunci când grupurile vin în contact, se întâlnesc.

De exemplu, dacă trebuie să mergi la antrenament în timp ce grupul de prieteni vrea să mergeți la film, va trebui să iei o decizie. Uneori va trebui sa îți susții decizia în fața grupului sau să îți spui părerea în legătura cu un lucru sau altul.
Părerile tale sunt importante și e firesc să dorești să fii ascultat și acestea să conteze pentru ceilalți.

  • Relația cu prietenii și colegii

E absolut normal ca prietenii să fie foarte importanți pentru tine.
În grupul de prieteni poți învăța lucruri care sunt baza pentru relațiile tale de prietenie și ca adult. Grupul îți dă un reper în ceea ce privește identitatea. Asta inseamnă că, prin identificarea cu prietenii, începi să îți dai seama cine ești și cum ești în afara spaţiului în care trăieşti cu adulţii.

Grupul devine ca o familie în care tu experimentezi independența.
De aceea, e normal ca acceptarea ta de către prieteni să fie importantă şi tu să încerci să faci cam ce fac ceilalți din grup.
În această perioadă, e foarte posibil să te îngrijorezi foarte mult legat de ce cred ceilalți despre tine, din dorința de acceptare din partea celorlalți.

Ceea ce nu știi, poate, e că și ceilalți prieteni sau colegi au aceleași îngrijorări.
În acest grup tu trebuie să te simți bine, confortabil, să ai prieteni care te ajută la nevoie și care nu îți sunt alături doar la distracție.

  • Relația cu adulții

În această perioadă, ai multe de învățat de la adulți, când aceștia împărtășesc cu tine experiențele lor și te sprijină, pregătindu-te ca în viitor să nu mai depinzi de ei.
Acum vei vedea că adulții din jurul tău au și ei calități și defecte, lucruri pe care pot să le facă și lucruri pe care nu pot să le facă.

E normal, nimeni nu e perfect.
Şi comportamentul tău poate fi diferit de ceea ce ceilalți așteaptă de la tine:

  • te contrazici, poate fără motiv, cu adulţii, îţi mai scapă cuvinte urâte sau îl iei pe „NU” în brațe;
  • ai poate momente în care nu vrei să ai contacte cu adulții și îi eviți;
  • cauți uneori confruntarea cu adulții pentru a verifica ce calități intelectuale sau fizice ai şi poate arăți dispreț față de ceea ce nu e cum gandești tu.

hip hopSunt adulţi care nu mai știu cum să reacționeze la comportamentele tale.

Unii cred că nu mai ești interesat(ă) să relaționezi cu ei și se retrag. Dar ei sunt necesari pentru că te susțin cu școala, cu deciziile și experiențele tale.
Nici ei nu ştiu cum să procedeze pentru a îmbunatăţi relaţia cu tine. Nu s-au nascut învăţaţi.
Deseori dacă tu ai un comportament “rău”, adulţii dau vina pe prietenii tăi, care te-au învățat să fii așa.

Pe lângă asta uneori ei îți mai umblă în lucruri, intră peste tine în cameră, situație care e firesc să te deranjeze pentru că vrei să ai spaţiul tău, camera ta, dacă acest lucru este posibil, locul tău unde ai lucrurile importante pentru tine și asta e ok. Pentru a nu intra în prea multe certuri, iată ce poţi face:

  • gândeşte-te că şi ei sunt, de multe ori, obosiţi, stresaţi, îngrijoraţi şi poate nu sunt calmi în comunicarea cu tine;
  • încearcă să nu răspunzi sub primul impuls, dacă ai nervi; poţi spune că ai nevoie de 5 minute si revii;
  • retrage-te câteva momente să te calmezi, ascultă o melodie care îți place, de exemplu.
  • comunică apoi în mod calm ce aştepţi de la ei, lasă-i să spună şi ei ca să ajungeţi la o cale de mijloc, acceptată de ambele părţi.

Nu uita că, odată ce le-ai câştigat încrederea, trebuie să o menţii. Atunci ei vor fi mai puţin cu „gura pe tine” şi vei avea mai multă libertate.

  • Ai întrebări despre comportament sau ai dificultăți în relațiile tale? Scrie-ne, suntem aici ca să încercăm le rezolvăm împreună. Ce vorbim rămâne doar între noi.

Pagina anterioara Pagina urmatoare