Ce se întampla cu emotiile si sentimentele tale?
Nu numai corpul tău se schimbă, ci și felul în care te simți, te relaționezi la alți oameni sau în care percepi lumea. De exemplu, poți simți că îți pasă mai mult de anumiți oameni.
E absolut normal să dorești ca și ei să te placă și să te accepte și vei face poate mai multe lucruri pentru asta: vei glumi poate mai mult, vei încerca să atragi atenția, te vei gândi mai mult cum să te împrietenești cu anumite persoane. Și ceilalți fac la fel ca să fie plăcuți și acceptați.
În această perioadă, e normal ca grupul de prieteni să devină mai important şi să simți că părinții sau alți adulți nu te înțeleg uneori.
Vor fi poate, momente, în care te vei enerva ușor și în care poți simți că nimănui nu îi pasă de tine.
Ceea ce simți e firesc dar asta nu înseamnă că ceilalți te iubesc mai puțin.
În această perioadă poți trece prin foarte multe emoții într-o singură zi.
E important să le știi, te va ajuta, citește mai departe despre ele.
- Vrei să știi mai mult despre emoțiile și sentimentele tale?
Cu toții simțim foarte multe emoții. Dacă trecem prin anumite situații, ne putem simți bucuroși, speriați, triști sau nervoși. Emoțiile sunt reacții la ceea ce ni se întâmplă.
Emoțiile pe care le simțim pot fi plăcute (cum ar fi bucuria) sau neplăcute (tristețea, teama, furia), mai ușoare sau mai puternice.
Emoțiile se simt cu tot corpul. De aceea, de multe ori când ai o emoție, ți se poate înroși fața, poți să tremuri, să simți că îți bate mai repede inima, că ți se strânge stomacul, să simți că nu mai poți vorbi cu cineva sau că nu ai idei. Nu te stresa! Toată lumea are emoții, fie că sunt plăcute sau nu.
- Bucuria
Cu siguranță îți poți aminti multe situații care te-au făcut să te simți bucuros (bucuroasă): ai primit ceva ce îți doreai mult, ai mers într-o excursie frumoasă, te-ai întâlnit și te-ai jucat cu prieteni.
Bucuria este o emoție care ne face să ne simțim plini de energie. Când suntem bucuroși simțim o tensiune plăcută și se poate întâmpla ca inima să ne bată mai tare și chiar să plângem “de bucurie”.
E frumos să împărtășești această emoție: povestește-o celor dragi, prietenilor, colegilor. Se vor bucura și ei cu tine!
Ești iubit și iți iubești părinții, frații sau prietenii.
Iubirea romantică este însă altceva.
Este un sentiment nou și intens.
Iubirea este o combinaţie de fericire, tandreţe, apreciere, atracţie si potrivire.
E un sentiment minunat, care, dacă e reciproc, te face să te simţi de parcă „ai pluti pe nori”.
Capacitatea de a simți iubirea romantică se dezvoltă tocmai în această perioadă și este natural ca în acest moment al creșterii tale să începi să ai sentimente romantice față de cineva.
Toate emoțiile pe care le simți când te îndrăgostești pot fi minunate și confuze în același timp.
Vorbește cu cineva de încredere despre asta, va fi mai ușor să te înțelegi și să te simți bine cu tot acest val de emoții.
- Frustrarea
Este o emoție pe care o simți atunci când intervine ceva în satisfacerea unei nevoi sau dorințe pe care o ai. De exemplu, când vrei să ieși afară și părinții îți interzic, fratele tău sau sora nu îți dă ceva ce îți trebuie sau ți se ia ceva. Frustrarea conduce uneori la furie…
- Furia
Este normal ca uneori să fii nervos sau furios. Furia este o emoție umană firească. Sunt într-adevăr multe lucruri în viață care pot provoca furie. Poate cineva a spus ceva neplăcut sau neadevărat despre tine, a făcut o glumă proastă sau ai pierdut ceva.
Uneori simți furie fără ca măcar să știi de ce, simți ca și cum “ar fi din senin”.
Furia te poate face să simți că respirația e mai rapidă, mușchii încordați, inima îți bate mai repede și fața poate să ți se înroșească. Uneori furia te poate face chiar să plângi.
Oricare ar fi cauza, este important ca atunci când ești furios să nu te comporți violent, nici cu tine, nici cu cei din jur. Poți să te retragi pentru câteva minute și să faci un lucru care îți place. Ascultă o melodie, uită-te la niște poze care îți plac, citește un banc. În felul acesta poți să îți schimbi repede starea, înainte să “explodezi”.
- Emotivitatea
Poți trece prin emoții care te fac să fii mai tăcut sau tăcută, să nu te implici în conversațiile colegilor, să te alături mai greu unui grup de colegi sau chiar să nu îţi faci prieteni.
Se cheamă emotivitate, adică ești mai timid sau timidă.
Sunt și situații care cresc această emoție, cum ar fi: schimbarea clasei sau a școlii, schimbarea locuinței sau a orașului.
Această emoție te poate încurca dacă este foarte intensă: îți faci prieteni mai greu, te concentrezi mai greu la școală sau la teme.
Cu cât situaţiile acestea se repetă mai mult şi nu schimbi nimic, cu atât nu rezolvi treaba cu emotivitatea.
Dacă simţi că te încurcă, vorbeşte cu cineva: psihologul este bun în aceste cazuri.
- Tristeţea
Tristețea este opusul bucuriei. Când ești trist, fața și ochii tăi exprimă tristețe, te simți lipsit de energie, uneori îți vine să plângi sau chiar o faci. Nu e nimic rău în a fi trist din când în când și în a plânge. Poți să o faci, chiar dacă ești băiat! Mulți spun că băieții nu trebuie să plângă, dar asta e doar o vorbă. Vei fi la fel de băiat și dacă plângi!
E absolut normal să fim triști uneori, altfel cum am ști când suntem bucuroși?
Și în această situație e ok și bine să vorbești cu cineva care te ascultă, sau să faci ceva care te bucură, să nu stai să suferi în tăcere sau să te consumi.
Dar dacă te simți trist pentru mai mult timp și nu îți mai fac plăcere multe din lucrurile care te bucurau, nu sta pe gânduri, cere ajutor. Vorbește cu părinții sau alt adult care te înțelege, scrie-ne sau cere să te vezi cu un psiholog.
- Tu prin ce emoții ai mai trecut, scrie-ne si le adăugăm!
- Simți că emoțiile te încurcă în multe situații? Scrie-ne și găsim împreună soluții.