Link pagina copiat!

14-18 ani- adolescenta

  1. Ce este adolescența?

Adolescența este perioada de timp între copilărie și maturitate, între starea de  copil și cea de adult.
Trecerea de la copilărie la maturitate este marcată de o serie de schimbări atât ale corpului, emoțiilor cât și ale relațiilor tale.

375 copy2. Ce se întâmplă cu corpul tău?

  • Modificări comune la fete și băieți

Atât fetele, cât și băieții trec prin schimbări. Unele sunt la fel, altele puțin diferite. Ce aveți în comun?

  • Modificări ale înălțimii și greutății

Ai crescut deja în înălțime, poate ai și câteva kilograme în plus și toate hainele ți-au rămas mici de mai multe ori?
Nu uita, fiecare este diferit și schimbările apar când este timpul potrivit pentru tine.
Dacă ai trecut deja prin aceste schimbări, înseamnă că ai ajuns la vârsta la care ele devin echilibrate, adică mâinile sau picioarele nu mai par mai lungi decât restul corpului și trăsăturile tale sunt mai bine conturate.

  • Modificarea somnului

Datorită schimbărilor din corpul tău, este posibil să ai probleme cu somnul: oboseala se instalează seara mai târziu și atunci dormi mai puține ore dacă te trezești dimineața, pentru școală, sau chiar pierzi primele ore, pentru că nu te poți trezi la timp.
La această vârstă ai nevoie de somn și chiar dacă vei încerca să dormi mai mult în weekend, asta nu te va ajuta complet în timpul săptămânii. E bine să “ îți încarci bateriile” în fiecare zi.

  • Creșterea părului

În anumite zone părul a crescut mai mult – la subraț și în zonele intime. Părul a devenit mai gros și mai închis la culoare și ai observat, probabil, că ți-a crescut păr și pe picioare, piept, brațe și spate.

  • Apariția coșurilor și schimbări ale transpirației

Poate că pielea e acum un pic mai grasă și te lupți deja cu coșurile. Nu dispera! Toți am trecut prin asta. Igiena personală e foarte importantă, așa că ar fi bine să îți creezi propriul obicei de îngrijire, pe care să-l respecți în fiecare zi. Coșurile pot apărea atât pe față, cât şi pe piept sau pe spate. Acestea vor trece natural când mai crești sau câteodată vei avea nevoie de sfatul unui dermatolog (medicul care se ocupă de problemele ce apar pe pielea noastră).
Încearcă să nu le rupi, pentru că vei rămâne cu semne!

  • Imaginea corporalăglasses

Modul în care ne vedem propriul corp poate să fie real, corect, sau dimpotrivă, să nu corespundă cu felul în care este de fapt. De obicei, dacă suntem mulțumiți cu felul în care arătăm, se spune că avem o imagine de sine pozitivă, bună. Se întâmplă şi să ne schimbăm ideile privind propriul corp în funcţie de cum ne simţim şi în funcţie de reacţiile pe care le au cei din jurul nostru.

Corpurile noastre au diferite mărimi, forme și culori (unii au pielea mai deschisă, alții mai închisă la culoare). Diferențele dintre noi ne fac unici!
Modul în care arătăm este în mare măsură dat de moștenirea de la părinți și bunici. Poți observa multe asemănări cu ei, nu?
Apoi, felul în care arătăm este influențat și de cum ne îngrijim, ce mâncăm și cum trăim.
Din păcate, de multe ori ne creăm imaginea persoanei perfecte şi ne comparăm cu această imagine. Dacă îți apreciezi corpul prin comparație cu ceilalți, cu ceea ce vezi la televizor sau pe internet, e bine să îți amintești că trăsăturile tale sunt unice și cel mai mult contează cât de bine te porți cu corpul tău, astfel încât să te menții sănătos și în formă.

Pagina urmatoare