Link pagina copiat!

14-18 ani- adolescența

  1. Ce este adolescența?

Adolescența este perioada de timp între copilărie și maturitate, între starea de  copil și cea de adult.
Trecerea de la copilărie la maturitate este marcată de o serie de schimbări atât ale corpului, emoțiilor cât și ale relațiilor tale.

  1. Ce se întâmplă cu corpul tău?
    • Modificări comune la fete și băieți

Atât fetele, cât și băieții trec prin schimbări. Unele sunt la fel, altele puțin diferite. Ce aveți în comun?

Modificări ale înălțimii și greutății

Ai crescut deja în înălțime, poate ai și câteva kilograme în plus și toate hainele ți-au rămas mici de mai multe ori?
Nu uita, fiecare este diferit și schimbările apar când este timpul potrivit pentru tine.
Dacă ai trecut deja prin aceste schimbări, înseamnă că ai ajuns la vârsta la care ele devin echilibrate, adică mâinile sau picioarele nu mai par mai lungi decât restul corpului și trăsăturile tale sunt mai bine conturate.

Modificarea somnului

Datorită schimbărilor din corpul tău, este posibil să ai probleme cu somnul: oboseala se instalează seara mai târziu și atunci dormi mai puține ore dacă te trezești dimineața, pentru școală, sau chiar pierzi primele ore, pentru că nu te poți trezi la timp.
La această vârstă ai nevoie de somn și chiar dacă vei încerca să dormi mai mult în weekend, asta nu te va ajuta complet în timpul săptămânii. E bine să “ îți încarci bateriile” în fiecare zi.

Creșterea părului

În anumite zone părul a crescut mai mult – la subraț și în zonele intime. Părul a devenit mai gros și mai închis la culoare și ai observat, probabil, că ți-a crescut păr și pe picioare, piept, brațe și spate.

Apariția coșurilor și schimbări ale transpirației

Poate că pielea e acum un pic mai grasă și te lupți deja cu coșurile. Nu dispera! Toți am trecut prin asta. Igiena personală e foarte importantă, așa că ar fi bine să îți creezi propriul obicei de îngrijire, pe care să-l respecți în fiecare zi. Coșurile pot apărea atât pe față, cât şi pe piept sau pe spate. Acestea vor trece natural când mai crești sau câteodată vei avea nevoie de sfatul unui dermatolog (medicul care se ocupă de problemele ce apar pe pielea noastră).
Încearcă să nu le rupi, pentru că vei rămâne cu semne!

Imaginea corporală

Modul în care ne vedem propriul corp poate să fie real, corect, sau dimpotrivă, să nu corespundă cu felul în care este de fapt. De obicei, dacă suntem mulțumiți cu felul în care arătăm, se spune că avem o imagine de sine pozitivă, bună. Se întâmplă şi să ne schimbăm ideile privind propriul corp în funcţie de cum ne simţim şi în funcţie de reacţiile pe care le au cei din jurul nostru.

Corpurile noastre au diferite mărimi, forme și culori (unii au pielea mai deschisă, alții mai închisă la culoare). Diferențele dintre noi ne fac unici!
Modul în care arătăm este în mare măsură dat de moștenirea de la părinți și bunici. Poți observa multe asemănări cu ei, nu?
Apoi, felul în care arătăm este influențat și de cum ne îngrijim, ce mâncăm și cum trăim.
Din păcate, de multe ori ne creăm imaginea persoanei perfecte şi ne comparăm cu această imagine. Dacă îți apreciezi corpul prin comparație cu ceilalți, cu ceea ce vezi la televizor sau pe internet, e bine să îți amintești că trăsăturile tale sunt unice și cel mai mult contează cât de bine te porți cu corpul tău, astfel încât să te menții sănătos și în formă.

icon fata 2Modificări specifice fetelor

În adolescență, continuă conturarea unor trăsături specifice specifice femeilor și bărbaților. Iată ce e firesc să se întâmple cu tine, ca fată:

Creșterea sânilor

Ți-au crescut deja sânii? Sau de-abia încep să înmugurească? În orice situație ai fi, este în regulăm fiecare dintre noi se dezvoltă în ritmul lui propriu.
Poate că e nevoie deja să porți sutien. Aceasta e o schimbare, dar nu una de care să te temi. Sutienul e un articol vestimentar ca oricare altul, de care vei avea nevoie toată viața, așa ca e bine să te obișnuiești cu el. În plus, învață să ai grijă de sânii tăi, protejează-i și fii atentă să nu îi lovești, mai ales la sport. Cât despre eventualele ironii sau comentarii ale celorlalți, ignoră-le!

Forma corpului

Ai crescut în înălțime și este posibil să te fi îngrășat un pic, dar asta este normal în această perioadă.
Modificările formei corpului sunt vizibile mai ales în zona coapselor și a șoldurilor.
Unele fete sunt mai dezvoltate, atât în ceea ce privește înălțimea, sânii şi greutatea, altele sunt mai slabe, mai scunde sau cu sânii mai mici.
În plus este posibil ca, dacă până acum ai fost mai plinuță, acum să fii mai slabă, deoarece corpul tău s-a înălțat mai mult.

Ciclul menstrual

Ciclul menstrual poate apărea în această perioadă, dacă nu a apărut deja la pubertate.
La multe dintre fete, ciclul menstrual apare aproape la 2 ani după ce au început să le crească sânii.
La multe dintre fete, ciclul menstrual apare la circa 2 ani după ce au început să le crească sânii.
Ciclul menstrual reprezintă toate schimbările fiziologice din corpul tău care au loc în fiecare lună și cuprinde perioada de ovulație și perioada de menstruație.

Ovulația este perioada când corpul tău secretă ovule (celula sexuală feminină) și este perioada în care dacă faci sex neprotejat  poți rămâne însărcinată. Dacă ovulul secretat nu este fecundat (adică nu ai rămas însărcinată), el este eliminat din corp, împreună cu o cantitate de sânge. Aceasta este menstruația, care durează între 3 și 7 zile. Sângerarea din timpul menstruației este perfect normală și sănătoasă.

Menstruațiile abundente şi lungi sunt cât se poate de comune în această perioadă.
Tot ciclul menstrual începe cu prima zi de sângerare și se termină în prima zi a sângerării următoare, fără a o include și pe aceasta.
Cel mai obișnuit interval al ciclului menstrual este de 28 de zile, dar se poate ca acest interval să fie mai scurt ( 22 – 27 de zile ) sau mai lung ( de 30 – 35 de zile).

Dacă ai un ciclu stabil de 28 de zile, ovulația apare în ziua a 14-a, considerând drept prima zi a ciclului prima zi de menstruație. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulația are loc în ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulația apare în ziua a 16-a și așa mai departe.
Calcularea perioadei în care se produce ovulația nu este sigură.
Când ești la menstruație, este bine să cumperi absorbantele (tampoanele) potrivite pentru tine, în funcție de cât de abundentă este sângerarea (pachetele de tampoane au desenate picături, în funcție de cât de cât de mare e aceasta scurgere).
Igiena e și mai importantă la menstruație. E recomandat să schimbi tampoanele o dată la 4 ore și să te speli înainte de a te schimba.

În zilele în care ai menstruație e bine să nu faci efort, să alergi, să stai în căldură mare sau frig.
Înaintea și în timpul menstruației poți avea dureri sau crampe. Acestea se simt de obicei mai jos de abdomen, dar durerea se poate duce și la spate sau spre picioare.

Există diferențe între fete legate de menstruație. Unele fete au dureri, altele nu. De asemenea, înaintea și în timpul menstruației poți simți și dureri de cap, de sâni, greață, poți fii mai nervoasă sau obosită și asta datorită hormonilor din corpul tău. Este normal, nu te îngrijora. Dacă te simți așa, te poți întinde în pat și poți pune ceva cald pe burtă (o pernă sau o sticlă cu apă caldă).

Dacă durerile sunt mari sau apar alte simptome, îți apar pete roșii pe piele, ai o sângerare foarte abundentă, dificultatea de a respira,  sau orice alt semn care nu îți este cunoscut și care te face să te simți inconfortabil, vorbește cu un părinte sau alt adult de încredere și dacă este nevoie mergeți la medicul de familie.

Sexul neprotejat nu te ferește de o posibilă sarcină chiar dacă încerci să calculezi perioada fără ovulație.
De asemenea, sexul în timpul menstruației, fără folosirea prezervativului, este periculos-poți contacta foarte ușor boli cu transmitere sexuală.
Igiena ta e și mai importantă la menstruație și e bine să schimbi tampoanele pe la 4 ore, și să te speli.
Ciclul menstrual va dura până la menopauză, când organismul nu va mai produce ovule și nu vei mai avea sângerări. Menopauza se instalează după vârsta de 50 de ani, în funcție de corpul fiecărei femei.

Dacă ciclul tău este neregulat, adică ai perioade mai mari de 42 de zile între menstruaţii, sau sunt luni în care nu îţi vine ciclul, e bine să consulţi un doctor.
Păstrează în geanta ta şi un absorbant, să-l ai la îndemână.
Înaintea și în timpul ciclului poți avea dureri sau crampe. Se simt de obicei mai jos de abdomen, dar durerea se poate duce și la spate sau pe picioare.

De asemenea, înaintea și în timpul ciclului poți simți și dureri de cap, de sâni, greață, te poți simți nervoasă, obosită și asta datorită hormonilor.
Durerile sau crampele pot fi ameliorate prin aplicarea de comprese calde, o baie fierbinte si utilizarea unor medicamente antiinflamatoare, la sfatul medicului de familie.

baietiModificări specifice băieților

Iată ce e firesc să se întâmple cu tine în adolescență, ca băiat:

Creșterea părului

În afară de părul din zona intimă, de pe brațe și picioare, îți poate crește păr și pe față, piept, spate, abdomen și fese. Obișnuiește-te cu el, e un semn al masculinității.
Și pe față părul devine mai vizibil- pe bărbie, obraji, mustață.
Poți alege să te bărbierești dacă te deranjează părul de pe față.

Forma corpului

Corpul crește și vei observa schimbări în continuare: vei mai lua în greutate sau poate vei mai slăbi și vei observa modificări și la forma corpului.
Este posibil să nu fii mulţumit de înăţimea sau greutatea ta , comparându-te cu alţii, dar fiecare are un ritm diferit de creștere și este normal să fii diferit.
Multor băieți li se umflă sânii în primii ani de pubertate.
După câteva luni, uneori mai mult, umflătura se va retrage.
Ți se poate întâmpla și ție: poți  simți un buton plat, cum ar fi cucui sub unul sau ambele sfârcuri și poți simți chiar durere în acele locuri.
Nu te speria, e doar pentru puțin timp și nu vei avea sâni adevărați, ca la fete!

Schimbarea vocii

Ai observat, poate, deja că vocea ta a început să se schimbe. Deși poate să ți se pară rușinos sau enervant, și această schimbare face parte din creșterea ta normală.

În timpul acestei perioade, hormonul masculin numit testosteron determină, printre altele, și alungirea corzilor vocale. La bărbați, corzile vocale au dimensiuni mai mari, de aceea vocea lor este mai groasă și mai gravă decât la femei. În această perioadă, când vocea ta se modifică, va fi când mai subțire, când mai groasă, ceea ce este normal. De aceea, în această perioadă poți simți dureri în gât, din cauza forțării vocii.
În momentul în care corzile vocale ajung la maturitate, se definitivează vocea nouă, cea cu care vei rămâne toata viața.

Erecțiile întâmplătoare

Penisul și testiculele tale sunt în continuare în creștere.
Mărimea si forma penisului si a testiculelor sunt diferite de la băiat la băiat și nu ai de ce să te îngrijorezi.
În general, cam la un an după ce penisul a început să crească, apare prima ejaculare.

Erecțiile întâmplătoare au loc pentru că se dilată brusc vase de sânge din penis, ducând la mărirea, întărirea și ridicarea penisului. Toți băieții trec prin această experiență: au erecții în diferite momente fără să se aștepte la asta. Ți se poate întâmpla și ție, fără să îți atingi penisul sau să ai vreun gând sexual. Și despre asta trebuie să știi că este normal și că este tot un semn al faptului că ești în plină transformare.

Noaptea și “visele ude”

Mulți băieți se trezesc dimineața cu pijamaua și cearșaful ude.
În această perioadă, testiculele încep să producă spermă. În timpul nopții apar ejaculări în care se eliberează sperma. Acestea nu sunt urinări, adică nu faci pipi în pat.
Nu înseamnă că ai avut un vis sexual, nu trebuie să faci nimic pentru a nu se mai întâmpla, aceste lucruri sunt absolut normale și vor trece când transformările din corpul tău au luat sfârșit.

  1. Ce se întâmplă cu emoțiile și sentimentele tale?

Nu numai corpul tău se schimbă, ci și felul în care te simți, te relaționezi la alți oameni sau în care percepi lumea. De exemplu, poți simți că îți pasă mai mult de anumiți oameni.

E absolut normal să dorești ca și ei să te placă și să te accepte și vei face poate mai multe lucruri pentru asta: vei glumi poate mai mult, vei încerca să atragi atenția, te vei gândi mai mult cum să te împrietenești cu anumite persoane. Și ceilalți fac la fel ca să fie plăcuți și acceptați.

În această perioadă, e normal  ca grupul de prieteni să devină mai important şi să simți că părinții sau alți adulți nu te înțeleg uneori.
Vor fi poate, momente, în care te vei enerva ușor și în care poți simți că nimănui nu îi pasă de tine.
Ceea ce simți e firesc dar asta nu înseamnă că ceilalți te iubesc mai puțin.
În această perioadă poți trece prin foarte multe emoții într-o singură zi.
E important să le știi, te va ajuta, citește mai departe despre ele.

emotiiVrei să știi mai mult despre emoțiile și sentimentele tale?

Cu toții simțim foarte multe emoții. Dacă trecem prin anumite situații, ne putem simți bucuroși, speriați, triști sau nervoși. Emoțiile sunt reacții la ceea ce ni se întâmplă.
Emoțiile pe care le simțim  pot fi  plăcute (cum ar fi bucuria) sau neplăcute (tristețea, teama, furia), mai ușoare sau mai puternice.

Emoțiile se simt cu tot corpul. De aceea, de multe ori când ai o emoție, ți se poate înroși fața, poți să tremuri, să simți că îți bate mai repede inima, că ți se strânge stomacul, să simți că nu mai poți vorbi cu cineva sau că nu ai idei. Nu te stresa! Toată lumea are emoții, fie că sunt plăcute sau nu.

Bucuria

Cu siguranță îți poți aminti multe situații care te-au făcut să te simți bucuros (bucuroasă): ai primit ceva ce îți doreai mult, ai mers într-o excursie frumoasă, te-ai întâlnit și te-ai jucat cu prieteni.

Bucuria este o emoție care ne face să ne simțim plini de energie. Când suntem bucuroși simțim o tensiune plăcută și se poate întâmpla ca inima să ne bată mai tare și chiar să plângem “de bucurie”.
E frumos să împărtășești această emoție: povestește-o celor dragi, prietenilor, colegilor. Se vor bucura și ei cu tine!

Iubirea

Ești iubit și iți iubești părinții, frații sau prietenii.
Iubirea romantică este însă altceva.
Este un sentiment nou și intens.
Iubirea este o combinaţie de fericire, tandreţe, apreciere, atracţie si potrivire.
E un sentiment minunat, care, dacă e reciproc, te face să te simţi de parcă „ai pluti pe nori”.

Capacitatea de a simți iubirea romantică se dezvoltă tocmai în această perioadă și este natural ca în acest moment al creșterii tale să începi să ai sentimente romantice și să simți atracție sexuală față de cineva.
Toate emoțiile pe care le simți când te îndrăgostești pot fi minunate și confuze în același timp.
Vorbește cu cineva de încredere despre asta, va fi mai ușor să te înțelegi și să te simți bine cu tot acest val de emoții.

Frustrarea

Este o emoție pe care o simți atunci când intervine ceva în satisfacerea unei nevoi sau dorințe pe  care o ai. De exemplu, când vrei să ieși afară și părinții îți interzic, fratele tău sau sora nu îți dă ceva ce îți trebuie sau ți se ia ceva. Frustrarea conduce uneori la furie…

Furia

Este normal ca uneori să fii nervos sau furios. Furia este o emoție umană firească. Sunt într-adevăr multe lucruri în viață care pot provoca furie. Poate cineva a spus ceva neplăcut sau neadevărat despre tine, a făcut o glumă proastă sau ai pierdut ceva.

Uneori simți furie fără ca măcar să știi de ce, simți ca și cum “ar fi din senin”.
Furia te poate face să simți că respirația e mai rapidă, mușchii încordați, inima îți bate mai repede și fața poate să ți se înroșească. Uneori furia te poate face chiar să plângi.

Oricare ar fi cauza, este important ca atunci când ești furios să nu te comporți violent, nici cu tine, nici cu cei din jur. Poți să te retragi pentru câteva minute și să faci un lucru care îți place. Ascultă o melodie, uită-te la niște poze care îți plac, citește un banc. În felul acesta poți să îți schimbi repede starea, înainte să “explodezi”.

Emotivitatea

Poți trece prin emoții care te fac să fii mai tăcut sau tăcută, să nu te implici în conversațiile colegilor, să te alături mai greu unui grup de colegi sau chiar să nu îţi faci prieteni.
Se cheamă emotivitate, adică ești mai timid sau timidă.
Sunt și situații care cresc această emoție, cum ar fi: schimbarea clasei sau a școlii, schimbarea locuinței sau a orașului.

Această emoție te poate încurca dacă este foarte intensă: îți faci prieteni mai greu, te concentrezi mai greu la școală sau la teme.
Cu cât situaţiile acestea se repetă mai mult şi nu schimbi nimic, cu atât nu rezolvi treaba cu emotivitatea.
Dacă simţi că te încurcă, vorbeşte cu cineva: psihologul este bun în aceste cazuri.

Tristeţea

Tristețea este opusul bucuriei. Când ești trist, fața și ochii tăi exprimă tristețe, te simți lipsit de energie, uneori îți vine să plângi sau chiar o faci. Nu e nimic rău în a fi trist din când în când și în a plânge. Poți să o faci, chiar dacă ești băiat! Mulți spun că băieții nu trebuie să plângă, dar asta e doar o vorbă. Vei fi la fel de băiat și dacă plângi!

E absolut normal să fim triști uneori, altfel cum am ști când suntem bucuroși?
Și în această situație e ok și bine să vorbești cu cineva care te ascultă, sau să faci ceva care te bucură, să nu stai să suferi în tăcere sau să te consumi.
Dar dacă te simți trist pentru mai mult timp și nu îți mai fac plăcere multe din lucrurile care te bucurau, nu sta pe gânduri, cere ajutor. Vorbește cu părinții sau alt adult care te înțelege, scrie-ne sau cere să te vezi cu un psiholog.

  • Tu prin ce emoții ai mai trecut, scrie-ne si le adăugăm!
  • Simți că emoțiile te încurcă în multe situații? Scrie-ne și găsim împreună soluții.

peopleCe se întâmplă cu comportamentul și relațiile tale?

În adolescență se schimbă felul în care gândești, te concentrezi, iei decizii și te comporți în relațiile cu ceilalți. În adolescență treci prin multe încercări care te învață cum să faci față altă dată, când se va repeta o situaţie asemănătoare.

Fiecare dintre noi aparține mai multor grupuri. În cazul tău, de exemplu, un grup este familia sau alți adulți care te cresc, altul este grupul de prieteni, altul clasa de la școală, altul echipa de sport.
Asta înseamnă  că există o mulțime de sițuatii cărora tu trebuie să le faci față, pe de o parte în relația ta cu cei din grupurile tale și pe de altă parte atunci când grupurile vin în contact, se întâlnesc.

De exemplu, dacă trebuie să mergi la antrenament în timp ce grupul de prieteni vrea să mergeți la film, va trebui să iei o decizie. Uneori va trebui sa îți susții decizia în fața grupului sau să îți spui părerea în legătura cu un lucru sau altul.
Părerile tale sunt importante și e firesc să dorești să fii ascultat și acestea să conteze pentru ceilalți.

Relația cu prietenii și colegii

E absolut normal ca prietenii să fie foarte importanți pentru tine.
În grupul de prieteni poți învăța lucruri care sunt baza pentru relațiile tale de prietenie și ca adult. Grupul îți dă un reper în ceea ce privește identitatea. Asta inseamnă că, prin identificarea cu prietenii, începi să îți dai seama cine ești și cum ești în afara spaţiului în care trăieşti cu adulţii.

Grupul devine ca o familie în care tu experimentezi independența.
De aceea, e normal ca acceptarea ta de către prieteni să fie importantă şi tu să încerci să faci cam ce fac ceilalți din grup.
În această perioadă, e foarte posibil să te îngrijorezi foarte mult legat de ce cred ceilalți despre tine, din dorința de acceptare din partea celorlalți.

Ceea ce nu știi, poate, e că și ceilalți prieteni sau colegi au aceleași îngrijorări.
În acest grup tu trebuie să te simți bine, confortabil, să ai prieteni care te ajută la nevoie și care nu îți sunt alături doar la distracție.

Relația cu adulții

În această perioadă, ai multe de învățat de la adulți, când aceștia împărtășesc cu tine experiențele lor și te sprijină, pregătindu-te ca în viitor să nu mai depinzi de ei.
Acum vei vedea că adulții din jurul tău au și ei calități și defecte, lucruri pe care pot să le facă și lucruri pe care nu pot să le facă.

E normal, nimeni nu e perfect.
Şi comportamentul tău poate fi diferit de ceea ce ceilalți așteaptă de la tine:

  • te contrazici, poate fără motiv, cu adulţii, îţi mai scapă cuvinte urâte sau îl iei pe „NU” în brațe;
  • ai poate momente în care nu vrei să ai contacte cu adulții și îi eviți;
  • cauți uneori confruntarea cu adulții pentru a verifica ce calități intelectuale sau fizice ai şi poate arăți dispreț față de ceea ce nu e cum gandești tu.

Sunt adulţi care nu mai știu cum să reacționeze la comportamentele tale.

Unii cred că nu mai ești interesat(ă) să relaționezi cu ei și se retrag. Dar ei sunt necesari pentru că te susțin cu școala, cu deciziile și experiențele tale.
Nici ei nu ştiu cum să procedeze pentru a îmbunatăţi relaţia cu tine. Nu s-au nascut învăţaţi.
Deseori dacă tu ai un comportament “rău”, adulţii dau vina pe prietenii tăi, care te-au învățat să fii așa.

Pe lângă asta uneori ei îți mai umblă în lucruri, intră peste tine în cameră, situație care e firesc să te deranjeze pentru că vrei să ai spaţiul tău, camera ta, dacă acest lucru este posibil, locul tău unde ai lucrurile importante pentru tine și asta e ok. Pentru a nu intra în prea multe certuri, iată ce poţi face:

  • gândeşte-te că şi ei sunt, de multe ori, obosiţi, stresaţi, îngrijoraţi şi poate nu sunt calmi în comunicarea cu tine;
  • încearcă să nu răspunzi sub primul impuls, dacă ai nervi; poţi spune că ai nevoie de 5 minute si revii;
  • retrage-te câteva momente să te calmezi, ascultă o melodie care îți place, de exemplu.
  • comunică apoi în mod calm ce aştepţi de la ei, lasă-i să spună şi ei ca să ajungeţi la o cale de mijloc, acceptată de ambele părţi.

Nu uita că, odată ce le-ai câştigat încrederea, trebuie să o menţii. Atunci ei vor fi mai puţin cu „gura pe tine” şi vei avea mai multă libertate.

  • Ai întrebări despre comportament sau ai dificultăți în relațiile tale? Scrie-ne, suntem aici ca să încercăm le rezolvăm împreună. Ce vorbim rămâne doar între noi.

scoala (1)Care este relația ta cu școala?  

Când nu ești acasă, cel mai mult timp îl petreci la școală.  De aceea contează cum ți-l petreci.
La această vârstă, activitatea la școală e mai complicată și te solicită mai mult.

E important pentru tine să te implici în activitățile de la școală pentru că așa vei ajunge să te cunoști și vei ști la ce te pricepi mai bine. Adică vei învăța să te evaluezi, să vezi unde ai făcut bine și unde ai greșit, cum poți să faci data următoare mai bine și așa vei ști care sunt talentele, aptitudinile pe care le ai (lucrurile la care te pricepi, ești bun(ă)și pe care ai capacitatea să le faci). Dacă ești prezent la ore și te implici în activități, vei avea mai multe cunoștințe, ți se dezvoltă inteligența și limbajul (înveți și mai multe cuvinte decât cele pe care le știi deja), ceea ce te ajută să te exprimi mai bine și să te faci mai bine înțeles și înveți să te descurci în situații mai complicate.

Deși pentru tine poate e mai important locul pe care îl ai în grupul de prieteni decât notele pe care ei iei sau aprecierea profesorilor, vei vedea că și profesorii tăi sunt importanți. Pe unii dintre ei îi placi, pe alții nu, și asta e normal.
Dintre cei pe care îi placi, unii pot deveni modele pentru tine pentru că îți plac trăsăturile lor, modul în care te simți la orele lor și faptul ca îți provoacă interesul de a cunoaște noi.

Dacă nu îl placi un profesor, e posibil ca și materia să ți se pară neinteresantă. Încearcă să dai atenție și acestor materii, e posibil ca, în timp, să îți dai seama că te interesează sa afli mai multe despre unele subiecte și să îți descoperi niște talente pe care le vei putea folosi mai târziu.

timp liberCe faci în timpul liber?

Sunt multe teme pentru acasă, știm. Asta poate să îți răpească mult din timpul liber. Dar cu cât le faci mai repede și mai bine, cu atât ai mai mult timp pentru lucrurile care îți plac. Și mai sunt și weekend-urile. Ce faci în week-end? Stai pe internet? Vorbești pe chat cu prietenii? Joci jocuri pe calculator? Te uiți la televizor? Dacă faci asta, mare parte din timpul tău liber e prea static pentru ceea ce pot corpul și mintea ta la această vârstă.

Și, din păcate, nu te ajută să ai prieteni adevărați, să simți emoții frumoase și nici să îți folosești energia…și ai multă.
Acum ai mai multă libertate din partea adulţilor, dar e bine ca ei să știe unde și cu cine ești. În multe cazuri, dacă ei îți cunosc prietenii, au mai multă încredere că ești în siguranță.
Respectă ora de venit înapoi, chiar dacă asta te mai deranjează încă.
Va veni și vremea fără “ore fixe”.

Cu prietenii poți face sport şi ai multe alternative de competiții și jocuri. Te poţi inspira de la un adult, de exemplu profesorul de sport, sau le poţi inventa împreună cu prietenii. Poţi cere sfatul unui adult în legătură cu locurile în care se fac activităţi gratis, pentru cei de vârsta ta.

Ai grijă de tine în grupul de prieteni. Cel mai important ești tu.
E foarte posibil să aveți preocupări care nu te fac decât să pierzi – să încercați băutura, fumați sau încercați alte substanțe care vă dau doar impresia că vă distrați.
Citește și comportamente sănătoase și comportamente de risc. Te înțelegem şi dorim să ştii care sunt ele.

  • Tu ce faci în timpul tău liber? Scrie-ne și poate împreună ne vin mai multe idei!

 

B. Superman sau alți eroi

Ce înseamnă riscul?

La vârsta ta, este firesc să vrei să îți testezi limitele, să afli ce poți și ce nu poți să faci. Asta face parte din procesul de creștere.
Începi să te gândești la locul tău în lume, la felul de relații pe care vrei să le ai și la felul în care vrei să trăiești viața.
Dar cât de departe mergi?
A-ți încerca limitele este un lucru ok, dar a face lucruri care îți pot pune sănătatea sau viața în pericol nu mai e cool, este o altă poveste.
La aceasta vârstă simți că ești foarte important, ca și cum ai fi pe o scenă.

Multe din lucrurile pe care poate încerci să le faci, sunt firești, pentru că acum cauți să afli și să testezi cât mai multe lucruri. Asta nu e rău…Sunt experiențe care numai așa ne învață. Ceea ce poate uiți este să te gândești în același timp și la urmări, adică la riscuri.
Dacă vorbim despre limite și a te cunoaște mai bine, hai să vedem câteva exemple legate de riscuri sănătoase și nesănătoase pentru tine.

Riscuri sănătoase

Dacă vrei să îți cunoști corpul și să-i îmbunătățești aspectul, ai multe activități din care poți alege. Acestea îți dau chiar și mai multă energie.

  • Du-te la o școală sau un club sportiv. Ai multe sporturi din care poți alege acolo.
  • Te poți înscrie la competiții sportive- fie că sunt în cadrul școlii, clubului sau le organizați între prieteni.
  • Poți face exerciții de sport urmând filme care te învață cum să le faci.
  • Dacă faci deja sport, poți încerca unul nou.
  • Încearcă cursuri de dans.
  • Dacă nu ai un grup de prieteni, te poți alătura celor care fac sporturi în parcuri.

Și tu, ca și adulții, ai nevoie de provocări. Dacă nu ai avea așa ceva, ar fi cam plictisitor….
Este important să găsești moduri noi prin care îți ții mintea curioasă și care te și ajută să gândești și mai mult.
Iată câteva exemple prin care poți să faci asta:

  • Dacă ai un hobby, încearcă să afli și mai mult despre pasiunea ta
  • Colecționează ceva: monede, poze, timbre, pietre de diverse feluri sau altceva. Asta te va face interacționezi cu alții si să descoperi oameni si lucruri noi in timp ce cauți piese pentru colecția ta
  • Citește despre alte țări. E interesant sa vezi cum sunt și trăiesc alții
  • Învață o limbă străină
  • Vorbește cu cineva mai în vârstă, care are multe experiențe de viață. Poți afla o mulțime de lucruri interesante
  • Fă-ți prieteni noi, diferiți de tine. Află despre viața lor, familiile lor, activitățile care le plac și care nu

Am vorbit deja despre corp și minte, așa că ne-a mai rămas sufletul. Sunt multe modalități prin care te poți cunoaște și dezvolta. Acestea te vor face și să simți că e nevoie de tine și vor alunga și stresul:

  • Poți face voluntariat – sunt multe locuri care oferă această ocazie (a fi voluntar înseamnă a te implica, fară a primi bani, în activități care îi ajută pe alții, care au nevoie de acest ajutor)

Poți căuta unde să faci voluntariat aici: http://evoluntar.ro/index.php?option=com_jobs&task=browse_by_company&Itemid=53 – link organizatii

  • Citește o carte despre cineva de vârsta ta care a trecut cu bine printr-o situație grea. Poți întreba un profesor ce carte ai putea citi
  • Scrie un jurnal sau articole despre gândurile și experiențele tale
  • Ajută un prieten care are nevoie de tine.

Dacă ai mai multe idei de activități, scrie-ne !

Riscuri nesănătoase

Acestea, deși vrei să le încerci sau deja le-ai încercat, sunt cele care te pot pune pe tine în pericol și acum, și mai târziu.
Aceste riscuri nu prea te ajută…de fapt, nu te ajută deloc.

De exemplu:

  • Gonești cu bicicleta printre mașini sau în întuneric
  • Faci baie în locuri periculoase – lacuri, râuri sau la mare, în larg
  • Mergi cu viteză cu prieteni care abia și-au luat carnetul de șofer
  • Pleci la mare sau la munte cu prieteni fără să știe părinții
  • Desenezi graffitti cu gașca
  • Te urci pe blocuri, la înălțimi mari
  • Spargi lucruri – geamuri, pereți
  • Furi ceva din magazin sau de la altcineva
  • Fumezi
  • Bei
  • Încerci droguri
  • Nu folosești prezervative când faci sex

Dacă te gândești bine, fie le-ai încercat sau le încerci cu prietenii… Dacă e să le încerci singur sau singură, nu prea îți mai vine, nu-i așa?
Așadar, nu uita că prietenii tăi pot avea o influență bună asupra ta sau una rea.
Aceste riscuri sunt din cele nepotrivite, pentru fiecare dintre voi, oricât de importantă este prietenia voastră.
Ai putea spune “mie nu mi se poate întâmpla”, deoarece  crezi că te poți proteja, dar, de multe ori, ești încă mai vulnerabil decât îți place să crezi.

Sunt mult mai multe riscuri din acestea, tu ce ai mai adăuga?

 

  1. Cuvinte noi

Ejaculare – eliminarea de spermă prin uretră

Fecundație – unirea spermatozoidului cu ovulul

Hormon – substanță care stimulează și coordonează activitatea anumitor organe sau a întregului organism.

Spermă – lichid care iese din uretră

Spermatozoid – celula reproducătoare masculină

Testosteron – hormon produs de testicule, care are rol în dezvoltarea organelor genitale masculine și a caracterelor masculine. E principalul hormon la băieți.

Uretra – este tubul prin care trece urina și sperma ca să iasa din corp

Uter – organ ce aparține sistemului reproducător la femei, principalul rol al uterului este de a găzdui sarcina.