Link pagina copiat!
Live chat despre inteligenta emotionala
19 aprilie 2017
Dr. Eugen Hriscu, psihiatru, Director Stiintific ALIAT: Cuvinte pentru tineri
20 aprilie 2017

Cred că știi și tu cum e când maine ai de dat un test sau un examen. Ai reușit să înveți aproape toată materia și crezi că ești pregătit de ziua cea mare. Zile întregi ai planificat, ai recapitulat și ai învățat, așa că totul ar trebui să fie bine, nu?

Însă, oricât de mult te-ai străduit să înveți pentru test, încă ți-a mai rămas ceva de făcut. Îți spun din start că, oricât de mult am învățat, mie mi s-a întâmplat ca performanța la test să nu reflecte munca pe care am depus-o pentru asta. De aceea, m-am documentat și am experimentat o serie de trucuri menite să ne ajute să ne descurcăm mai bine la examene. Iată cele 11 trucuri care au funcționat la mine și poate vor funcționa și pentru tine.

 

#1

Încearcă să te trezești devreme, astfel încât să ai suficient timp pentru a lua micul dejun și a te îmbrăca (mai ales când vrei să faci și o impresie bună colegilor cu un outfit de invidiat! J.

#2

Încearcă să nu faci pe curajosul sau curajoasa în ziua testului încercând mâncăruri noi (eu am încercat și nu a fost bine deloc). E indicat să mănânci ceva ce știi că îți place pentru a nu avea surprize neplăcute, right?!

#3

Înainte să o zbughești pe ușă, verifică să ai la tine tot ce crezi că ai nevoie: pix, creion, radieră, etc!

#4

Încearcă să pleci de acasă la timp pentru a evita momentele de panică legate de trafic sau de alte situații neprevăzute care pot apărea pe parcurs.

#5

Dacă știi că ai colegi care vin la tine și încep să se panicheze, încearcă să îi eviți, altfel există șansa să reușească să te streseze și pe tine!

#6

Mergi la toaletă înainte de test! E bine să nu pierzi timpul cu așa ceva când ești în examen.

 #7

Ține mine să îți treci numele pe foaia de test la început! Nici nu o să îți vină să crezi câți uită să facă asta!

#8

Citește toate întrebările cu atenție înainte să începi să te repezi să scrii! Și încă ceva: – gândește-te cât timp îți aloci pentru fiecare subiect în parte!

#9

Începe mereu cu întrebările le care știi să dai răspunsul! Nu pierde foarte mult timp pe întrebările la care nu ești sigur de răspuns, fiindcă poți să intri în criză de timp. Mai bine lasă-le pentru final!

#10

Pune-i întrebări profesorului dacă nu îți e clar vreun subiect, nu îți fie frică/jenă/rușine!

#11

Utilizează la maximum fiecare minut din examen și, dacă îți mai rămâne timp după ce ai terminat, verifică din nou ce ai scris!

 

Te provoc să încerci să vezi dacă funcționează și în cazul tău!

Iar dacă mai știi și tu alte trucuri bune, le aștept mai jos, în comentarii.

Abia aștept să citesc părerile tale!

Pe curând.

Casandra Timar, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Cluj-Napoca

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*