Link pagina copiat!
Cum construim relații sănătoase
11 octombrie 2017
Workshop despre învățat și stres, la Cluj-Napoca
17 octombrie 2017

Oricât de util și de distractiv ar fi Internetul, atunci când petrecem prea mult timp online (fie pe jocuri online, rețele sociale sau pur și simplu navigând) apar și problemele, la nivel de performanțe școlare, în relațiile de familie sau pur și simplu în ceea ce privește starea emoțională.

Cum ne putem da seama că am întrecut limita și am devenit dependenți de Internet? Iată câteva semne:

  1. Ai o dorinţă sau un impuls puternic de a folosi Internetul
  2. Dacă încerci să stai mai puțin timp pe Internet sau îl închizi te simți rău
  1. Ai nevoie să prelungeşti continuu timpul de utilizare a Internetului
  2. În ciuda cunoştinţelor pe care le ai privind efectele sale nocive, îţi este greu să te oprești din utilizarea Internetului
  3. În fața profesorilor, a colegilor de şcoală, prietenilor sau profesioniştilor ai tendinţa de a nega sau de a minimaliza importanța pe care o acorzi Internetului şi te simți vinovat
  4. Ca urmare a utilizării Internetului, interesele tale pentru activităţi sociale și recreaționale sunt reduse sau absente
  5. Îţi neglijezi prietenii şi familia, ca să petreci mai mult timp online
  6. Neglijezi îndeplinirea sarcinilor la şcoală sau acasă şi laşi totul pe ultima sută de metri
  7. De multe ori sari peste orele de somn pentru a petrece timp pe Internet
  8. Prezinți simptome/disconfort fizic: dureri de spate şi gât, dureri de cap, te-ai îngrăşat sau ai scăzut în greutate, tulburări de vedere, senzație de uscăciune sau înțepături la nivelul ochilor, tulburări de somn.

Și iată și câteva sfaturi în legătură cu utilizarea Internetului:

  • Nu te lăsa acaparat! Navigarea pe Internet e o activitate ca oricare alta, nu o lăsa sa îți ocupe timpul și să îți distragă atenția de la alte lucruri importante cum ar fi timpul petrecut cu prietenii.
  • Păstrează doar pentru tine userul și parola conturilor personale!
  • Nu divulga informații personale!
  • Nu-ți da întâlniri cu oameni pe care i-ai cunoscut doar online!
  • Schimbă periodic parolele conturilor importante!
  • Ai grijă de reputația ta! Înainte de a posta pe o rețea socială, gândește-te dacă ai vrea ca la acea informație să aibă acces toată Nu uita, Internetul este un loc public!
  • Respect pe internet. Comportă-te cu ceilalți așa cum ai vrea să se poarte și ei la rândul lor cu tine. În cazul în care cineva te deranjează, blochează și raportează persoana!
  • Protejează-ți computerul! Instalează un antivirus bun și actualizează-l regulat, ca să fii ferit de viruși și malware.
  • Cere ajutorul! Nu te teme să ceri sfaturi prietenilor, părinților sau profesorilor atunci când te afli într-o situație dificilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*