Link pagina copiat!
Ce scrii intr-un CV cand esti inca la scoala
25 martie 2016
10 lucruri pe care nu le stiai despre invatare (Partea a II-a)
27 martie 2016

Sa inveti multe lucruri intr-un timp scurt este ideal. Aceasta capacitate depinde de puterea de concentrare, de modul de organizare a informatiilor, de antrenamentul prealabil al memoriei, dar si de o serie de factori despre care se stie mai putin.
Astfel, abilitatea de a invata are o stransa legatura cu modul in care creierul este programat sa absoarba cunostintele. Iti dezvaluim in continuare 10 lucruri mai putin stiute despre aceasta curiozitate:

1. Invatarea este durabila cand efortul depus este minim. Cu alte cuvinte, sa citesti de multe ori o lectie pana o intelegi este considerat un proces cognitiv sanatos, insa a te trezi cu noaptea in cap pentru a invata sau a face nopti albe pentru a recupera materia este pentru corp un efort deosebit, care nu va fi rasplatit decat cu oboseala.

2. Repetita nu este chiar atat de productiva. Citirea si repetitia sunt doua dintre cele mai utilizate strategii de invatare, fiind totodata si cel mai putin eficiente. Studiile in domeniul activitatii neuronale au demonstrat faptul ca ajutorul cel mai mare il oferi creierului facand asocieri intre ceea ce inveti si cunostinte si experiente anterioare. Creand punti de legatura, cresti sansele de a retine mai multe detalii noi.

3. Recunoasterea vizuala si fluenta in citire nu trebuie confundate cu invatarea. Cand citesti de prea multe ori o lectie poti avea impresia ca a fost activata memoria vizuala de profunzime si poti practic sa reproduci cu usurinta ceea ce ai parcurs. Nimic mai fals – creierul iti transmite semnale ca a retinut, insa doar exteriorul textului, nu si conceptele pe care le contine.

4. Rememorarea datelor este foarte importanta. Atunci cand vrei sa recapitulezi ce ai invatat, este mai bine sa faci acest lucru din memorie, decat sa recitesti efectiv pagina cu pagina. Cercetarile arata ca creierul uman retine mai bine daca citeste doua-trei randuri si incearca sa reproduca din memorie informatia auzita, decat daca citeste un volum mare de multe ori.

5. Pauzele lungi sunt binevenite. Cand in cadrul procesului de invatare a unui lucru, te opresti pentru a-ti muta atentia pe un alt domeniu, poti avea impresia ca vei uita tot ce abia ai retinut. Cu toate acestea, creierul are mai mult timp la dispozitie pentru a procesa informatiile, pentru a le depozita in memoria de termen lung si de a le face astfel, mult mai sigure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*