Link pagina copiat!
10 lucruri pe care nu le stiai despre invatare (Partea I)
26 martie 2016
15 citate motivationale care sa iti redea increderea in tine
28 martie 2016

Abilitatea de a retine ceea ce inveti nu are intotdeauna legatura cu gradul in care iti place sau nu o anumita materie. Iti poate placea la nebunie un anumit domeniu si sa nu reusesti sa intelegi si sa memorezi informatiile, oricat de multe notite ai lua si oricat de mult ai citi si reciti.

Surprinzator, nu-i asa? Acestea sunt rezultate scoase la lumina de ani de cercetare in domeniul activitatii cerebrale, facute cunoscute tocmai pentru a usura modul de intelegere a felului in care functioneza creierul uman.

Abilitatea de a invata este una extrem de importanta in cadrul dezvoltarii individuale. Tocmai de aceea continuam seria curiozitatilor legate de modul in care invatam cel mai bine:

1. Incercarea de a intelege un concept prin mijloace proprii, face parte din procesul de a sedimenta informatia. Altfel spus, daca incerci sa rezolvi singur o problema, pana sa afli care este metoda de gandire, ai castigat deja puncte importante in procesul invatarii active. Mai mult, momentul in care ajungi la rezultat, va echivala cu trecerea la memoria de lunga durata, ceea ce este ideal.

2. Dezvolta-ti abilitatea de a elabora. Cu alte cuvinte, porneste de la informatii primare, esentiale, cu care sa construiesti un nucleu, la care sa adaugi treptat noi date. In acest mod, nu exista limita de asimilare. Practic, tu vei furniza creierului un flux de cunostinte care vor avea deja o structura si un sens si vor fi retinute foarte usor.

3. Fiecare noutate iti schimba creierul. De fiecare data cand inveti ceva nou, creierul se modifica. Nu se poate vorbi, astfel, despre oameni mai destepti decat altii, ci doar despre oameni mai bine sau mai slab pregatiti. Ceea ce pare de neinteles intr-un anumit moment, va fi inteligiibil peste o perioada de timp.

4. Procesul de a invata este mai puternic atunci cand conteaza pentru tine. Personalizarea conceptelor abstracte este un mod practic de a da substanta unor informatii pur teoretice. Astfel, trebuie sa incerci de fiecare data sa iti apropii textul sau lectia, prin corelarea lor cu motivatia pentru care le inveti, curiozitatea pe care o hranesc si satisfactia de a invata ceva nou.

5. Controleaza arta de a invata. Acest lucru presupune asimilarea unor noi concepte si intelegerea modului in care ele iti vor fi de folos. Chiar daca esti tentat sa crezi ca nu ai nevoie de multe date exacte deoarece ele iti stau la dispozitie pe Google in orice moment, important este modul in care iti construiesti asocierea intre ele. O minte antrenata sa opereze cu multe informatii va sti in orice moment sa faca legatura intre ele si sa ajunga rapid la o solutie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*