Suntem conectaţi la internet 24/7, avem posibilitatea să ne verificăm contul de Facebook să vedem ce au mai postat prietenii sau să postăm la rândul nostru ceva nou. Deja nu ni se mai pare atât de neobişnuit să ieşim cu prietenii şi să stăm cu ochii în telefoane o perioadă de timp.
E perfect normal să vrem să fim conectaţi şi să ţinem pasul cu inovaţiile şi reţelele sociale online, însă nevoia de conectivitate nu trebuie să se transforme într-o dependenţă care să ne afecteze în viaţa reală. Tu cât de dependent eşti de social media? Vezi câte din cele 10 afirmaţii sunt valabile pentru tine.
1. Primul lucru pe care îl întrebi când ajungi într-un loc nou e parola de wifi
Ţi se poate întâmpla ca ajungând acasă la un prieten sau într-un locţie nouă, primul lucru pe care îl întrebi să fie “Aveţi wifi? Care este parola?”
2. Ţii telefonul lângă pat sau sub pernă
Primul şi ultimul lucru pe care le faci dimineaţa şi seara estă să verifici telefonul şi notificările noi. Dacă se întâmplă să te trezeşti pe timpul nopţii, îţi verifici iar telefonul.
3. Pozezi mâncarea sau băutura de fiecare dată când ieşi în oraş
Unul din motivele pentru care ai nevoie de wifi este să poţi posta rapid pe Facebook, Instagram sau Snapchat o poză cu mâncarea sau băutura ce tocmai au fost servite.
4. Persoanele apropiate ţie se plâng că petreci prea mult timp online
Dacă ultima discuţie cu părinţii a fost despre faptul că petreci prea mult timp în faţa calculatorului sau cu ochii în telefon, iar prietenii spun şi ei că eşti tot timpul online ai putea să te gândeşti mai mult la timpul pe care îl petreci online.
5. Petreci mai mult de 4 h zilnic, online
Facebook, Pinterest, Snapchat, Tumblr, Instagram, Twitter sau orice altă reţea de socializare pe care o foloseşti poate să îţi ocupe foarte mult timp, mai ales dacă încerci să ţii pasul cu tot ceea ce se întâmplă nou. Încearcă să monitorizezi cât timp petreci online mai exact, folosindu-te de aplicaţii web sau de telefon. Poţi să descoperi şi care este site-ul unde petreci cel mai mult timp.
6. Ai mai multi prieteni pe internet pe care nu-i cunosti in viata reala, decât prieteni in realitate
E uşor şi distractiv să colecţionezi prieteni online. Ai un sentiment de bine când vezi multe like-uri sau thumbs up la ceea ce postezi. Însă trebuie să conştientizezi că prietenii din online nu îi pot înlocui pe cei din viaţa reală.
7. Nu poţi rezista mai mult de 30 de minute fără să-ţi verifici telefonul
Indiferent unde eşti, ce faci şi cât de interesantă este activitatea pe care o desfăşori, nu rezişti tentaţiei de a-ţi verifica telefonul pentru notificări noi. Mai mult, simţi o dezamăgire când nu ai nicio notificare nouă.
8. Te enervezi foarte rău când nu ai conexiune la internet
Problemele tehnice cu reţeaua de internet pot să apară oricând. Dacă acest lucru te aduce în pragul exasperării, nu este în regulă.
9. Bateria descarcată la telefon îţi dă un sentiment de panică
Chiar şi atunci când nu ai ceva important de făcut, dacă faptul că există posibilitatea să ţi se închidă telefonul te aduce într-o stare de tensiune pe care nu o poţi controla, nu este în regulă.
10. Ai încercat să reduci timpul petrecut pe Facebook, dar nu ai reuşit
Dacă ai conştientizat deja că petreci prea mult timp online şi ai avut cel puţin o încercare să limitezi timpul petrecut pe Facebook şi alte reţele de socializare, dar încercarea ta nu a avut succes, trebuie să te gândeşti mai serios la faptul că dependenţa de online îţi poate afecta viaţa într-un mod nesănătos.
Te regăseşti în mai mult de 5 din afirmaţiile de mai sus? E timpul să iei atitudine. Efortul şi atenţia ta trebuie să se concentreze pe limitarea perioadei de timp petrecute în online.
Ce poţi să faci?
monitorizează timpul pe care îl petreci online;
dezinstalează applicaţiile pentru reţelele de socializare. Dacă le accesezi doar din browser, o să-ţi fie mai greu să intri tot timpul pe ele;
propune-ţi să petreci doar o anumită perioadă de timp online şi încearcă să respecţi planul;
găseşte-ţi activităţi care să nu implice socializare online.
Invitaţia noastră este să închizi calculatorul sau să pui deoparte telefonul chiar în acest moment şi să încerci o activitate care nu le implică pe niciuna din cele două. Poţi să te inspiri cu câteva idei din acest articol.
Mult succes!